Mai évfordulóink – 2020. október 25.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. október 25., vasárnap

a Nap kél 6.18, nyugszik 16.38 – a Hold kél 14.46, nyugszik 0.25 órakor
– mára virradóra térünk vissza a rendes időszámításra –

mottó: “Könnyelműség a művészetek anyja.” Füst Milán

– Blanka és Bianka napja. A két név igazából egy, latin, illetve spanyol eredetű, jelentése pedig: fényes, tiszta, ragyogó. Régebben nálunk főként a Blanka volt használatos, manapság viszont inkább az egzotikus csengésű Bianka a népszerűbb.

– Ma van Boldog Mór emléknapja. Előbb a pannonhalmi monostor apátja, majd pécsi püspök volt, és jelentős szerepet játszott kora politikai és közéletében. Részt vett például Endre király koronázásán, és 1055-ben tanúként ő is aláírta a tihanyi apátság alapítólevelét. Ő tekinthető az első magyar írónak, Szt. András és Szt. Benedek életútját írta meg. 1070 körül halt meg, és azóta folyamatosan tisztelik emlékét, számos legenda szól róla – szerepel Szent Imre legendájában is -, képeit gyakran fel-festették a templomok falára. Hivatalos egyházi ünneplését 1848-ban engedélyezte IX. Pius pápa, mai ünnepét 1913-ban véglegesítették.

Ma: – Ma van a Kazah Köztársaság nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 195 éve született IFJABB JOHANN STRAUSS osztrák zeneszerző. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 55 éve hunyt el ASCHER OSZKÁR színész. Páratlan memóriája volt, már gyerekként is érdeklődött a színészet, méginkább a költészet, a versmondás iránt, úgyhogy mire nagyfiú lett, megtanult néhány verset. Bátorságát összeszedve aztán szépen bekopogott Ódry Árpádhoz, és előadta; ő bizony szeretne színész lenni. A korszak tekintélyes színházi mindenese bizalmatlanul megkérdezte tőle, készült-e valamivel, mire a fiatalember szerényen elsorolta, hogy megtanulta Rostand Cyranóját elejétől a végéig, de ha a rendező úrnak lenne még ideje, úgy el tudna mondani hirtelen kétszáz Ady-verset is. Ódrynak persze leesett az álla, s rögvest elküldte a főiskolára, ahová természetesen nem vették fel. îgy aztán Ascher Oszkár megmaradt a versmondásnál, amelyet olyan tökélyre fejlesztett, hogy maguk a költők is meglepődtek saját verseik mélységeitől. Rendkívüli memóriája volt, egyhuzamban elmondta például a Toldit és A helység kalapácsát, s – szinte hihetetlen – kivülről tudott ezerötszáz verset. Nem meglepő, hogy páratlan memóriájában egyébnek alig jutott hely, egy dátumon vagy egy néven napokat is gondolkodott.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves CHRIS NORMAN brit gitáros, énekes, billentyűs és zeneszerző. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 65 éves GLYNIS BARBER dél-afrikai színésznő, a nálunk is ismert Dempsey és Makepeace című filmsorozat női főszereplője. Ma ünnepel még:

– KORNELIA ENDER (1958) német úszónő, négyszeres olimpiai és négyszeres világbajnok, 1973-ban és 1975-ben az Év sportolója.

– KOVÁCS KATI (1944) énekesnő, a Nem leszek a játékszered, a Most kéne abbahagyni, A régi ház körül, Add már, Uram az esőt, a Rock and roller és a Szólj rám, ha hangosan énekelek című dal előadója, az Eltávozott nap, a Fejlövés és a Fényes szelek című film szereplője.

– KATY PERRY (1984) amerikai énekesnő, egyebek mellett az I Kissed A Girl, a Roar és a Dark Horse című dal előadója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.