515 éve hunyt el III. IVÁN moszkvai nagyfejedelem

Október 27-én 515 éve hunyt el III. IVÁN moszkvai nagyfejedelem

Az orosz fejedelemségek közötti véres háborúk közepette cseperedett fel, s miután apja, III. Vaszilij halála után átvette annak örökét, elhatározta, hogy békében egyesíti az orosz földet. A bojárok persze a végsőkig ellenálltak, hiszen hatalmuk elvesztésétől féltek, így Ivánnak hosszú harcokat kellett vívnia ellenük. Szép sorban azonban megtörte ellenállásukat, elfoglalta Novgorodot, s az 1470-es évek elejére végül sikerült egységes orosz államot összekovácsolnia. Már éppen kitört volna a béke, amikor egy minden addiginál hatalmasabb ellenség tört országába, az Arany Horda. Iván, nem kis személyes bátorságról is tanúságot téve szállt szembe a betolakodókkal, és történelmi tettet végrehajtva legyőzte a tatárokat.

Korának egyik legtekintélyesebb uralkodója volt, az európai hatalmak szinte versengtek kegyeiért. Kiváló stratéga és bátor harcos volt, ennek ellenére finom, művelt ember, aki görög tudósokat és itáliai művészeket hívott udvarába. Nem méltatlanul érdemelte ki tehát a Nagy melléknevet.

Az ő felesége volt az a Szófia fejedelemasszony, akiről az oroszok nemrégiben nagyszerű filmsorozatot készítettek, ami eljutott a magyar képernyőkre is. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.