Mai évfordulóink – 2020. október 26.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. október 26., hétfő

a Nap kél 6.19, nyugszik 16.36 – a Hold kél 15.10, nyugszik 0.33 órakor

mottó: “Minél többet látok az emberből, annál jobban szeretem a kutyákat”. Manon Roland

– Dömötör napja. Görög eredetű név, az ókorban az így elnevezetteket a Földanya, azaz Demeter istennő kegyelmébe ajánlották.

– Szent Demeter emlékét a keleti egyházak őrzik. A katonaszent Thesszáliában halt vértanúhalált 306-ban, és minket azért is különösen érdekel a személye, mert zománcképe rajta van a magyar Szent Koronán. De a görögök és a szlávok is nagyon tisztelik emlékét, ő Szaloniki védőszentje. A legenda szerint különben Sirmiumban született, vagyis a róla elnevezett Szávaszentdemeterben.

– A népi kalendárium szerint Dömötör napja a juhászok életében játszott fontos szerepet, mert ilyenkor számoltak el a gazdákkal. Ezért e hetet dömötörhétnek is nevezték, és sok helyen az elszámolás végeztével bálokkal ünnepelték a “juhász-újév” kezdetét.

Ma: – Ma van Ausztria nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 335 éve született DOMENICO SCARLATTI olasz zeneszerző. Híres zenészfamília sarja volt, így apja, Alessandro támogatásával hamar megmutathatta tehetségét. 18 évesen már Nápolyban játszották operáját, később pedig udvari komponistaként alkalmazta egy sor európai uralkodó. Megfordult a lengyel, a portugál és a spanyol királyi udvarban, Madridban például ő volt az egyik királyi hercegnő tanára, s mivel tanítványát a spanyol trónörökös vette feleségül, biztosítva lett számára a nyugodt alkotói légkör. Nem csoda, hogy legjelentősebb zeneműveit is spanyol földön komponálta, főként csembalókompozíciókat, több mint félezret komponált belőlük. Művei akkoriban nagy népszerűségnek örvendtek, de jelentős volt a hatása a későbbi muzsikusokra is; Liszt Ferenc például szívesen játszotta híres “macska-fúgá”-ját, és sokat tanult tőle Chopin is.

– 130 éve hunyt el CARLO COLLODI olasz író. Részt vett az Olaszország nemzeti egységért folytatott mozgalomban, de nemcsak tollal, hanem fegyverrel is harcolt a Risorgimento soraiban. Messze leghíresebb műve a Pinokkió kalandjai, amely óriási siker lett, s ma már a világirodalom klasszikus alkotása. A könyv azóta számtalan feldolgozást ért meg, 1940-ben például Walt Disney készített nagysikerű rajzfilmet belőle.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves JACLYN SMITH amerikai színésznő, az eredeti Charlie angyalai című filmsorozat egyik főszereplője. (Részletesebben lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– HILLARY CLINTON (1947) amerikai ügyvédnő, volt First Lady, Bill Clinton volt elnök felesége, egykori külügyminiszter.

– DYLAN McDERMOTT (1961) amerikai színész, az Acélmagnóliák, a Célkeresztben, a Két cowboy New York-ban és a Hármasban szép az élet című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.