Mai évfordulóink – 2020. október 29.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. október 29., csütörtök

a Nap kél 6.24, nyugszik 16.31 – a Hold kél 16.07, nyugszik 3.49 órakor

mottó: “Minden dolgok mértéke az ember.” Prótagorasz

– Nárcisz napja. A név görög eredetű, s virágot jelent. Az első híres Nárcisz a mitológiából ismert; ő szeretett bele a folyóban megpillantott saját arcképébe. Ma Melinda, Teofil és Zénó nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög egyházban ma ünnepelt több szent közül a két legfontosabb Római Szent Anasztázia és Szent Ábrámiosz. Anasztázia háromévesen árván maradt, kolostorban nevelkedett, majd 21 évesen szüzességet fogadott. Pedig gyönyörű ifjú lány volt, ám a római nemesifjak hiába környékezték. Mint ahogy nem tudták eltéríteni hitétől Decius császár keresztényüldöző katonái sem, ezért halálra kínozták. Ábrámioszt egy hírhedetten pogány falu papjává nevezték ki, és ő minden gúnyt, ütleget, szenvedést, nehézséget vállalva, szívós munkával elérte, hogy a rendíthetetlennek hitt pogány lakosok végül egy emberként vették fel a kereszténységet.

Ma: – Ma van Törökország nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 110 éve született Budapest PÉCSI SEBESTYÉN orgonaművész. Világszerte hangversenyezett, számos nemzetközi fesztiválnak volt vendégművésze, s nagy tekintélyére jellemző, hogy sok zenei verseny zsűrijébe kérték fel. Több mint egytucat hanglemeze jelent meg magyar és külföldi cégeknél, főként Bach, Liszt, Kodály és modern magyar szerzők műveit tolmácsolta. Az ő nevéhez fűződik Liszt orgonaműveinek és a Magyar orgonazene két kötetének kiadása.

– 40 éve hunyt el MOLNÁR GÁBOR író. Kalandos életet élt, a brazíliai őserdőkben végzett kutatásokat, miközben mérges kígyók és állatbőrök eladásából tartotta fenn magát. Dolgozott ültetvényeken is, s egy súlyos munkahelyi balesetben elvesztette a szeme világát. Vakon tért haza, s hozzáfogott élményei megírásához. Nagyon sok könyve jelent meg, a leghíresebb közülük a Kalandok a brazíliai őserdőben, a Négyen a vadonban, a Brazília őserdőiben és az Én kedves Amazóniám.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 90 éves FÓNOD ZOLTÁN szlovákiai magyar irodalomtörténész, politikus. A szlovákiai kulturális élet egyik meghatározó személyisége hosszú évtizedek óta, sok helyen dolgozott, és számos tisztséget viselt. Volt például a Madách Kiadó irodalmi vezetője és a Szlovákiai Magyar îrók Társaságának elnöke. Közben természetesen rendszeresen publikál is, talán leghíresebb könyve a Vallató idő és a Körvonalak. Ő adta közre Fábry Zoltán író életművét, amiért nemcsak Fábry-díjat, de Madách Imre-díjat is kapott. Ma ünnepel még:

– RICHARD DREYFUSS (1947) Oscar-díjas amerikai színész, az American Graffitti, A cápa, a Harmadik típusú találkozások, a Hölgyem, Isten áldja!, a Mégis, kinek az élete?, a Koldusboton Beverly Hillsben, a Zsarulesen, a Holdfény Parador felett, A bűn királya, valamint a Rosencrantz és Guildenstern halott című film főszereplője.

– WINONA RYDER (1971) amerikai színésznő, a Kisasszonyok, a Drakula című Francis Ford Coppola-, a Kísértetház című Bille August- és az Ollókezű Edward című Tim Burton-film, valamint a Gyilkos játékok, a Hatalmas tűzgolyók, az Amerikai csárdás, a Salemi boszorkányok, a Sellők, Az ártatlanság kora és A kismenő című film szereplője.

– RUFUS SEWELL (1967) angol színész, A festőnő szerelmei, A velencei kurtizán, az Áldott a gyermek, a Lovagregény, A makrancos hölgy és a Holiday című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.