Mai évfordulóink – 2020. október 28.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. október 28., szerda

a Nap kél 6.22, nyugszik 16.33 – a Hold kél 15.49, nyugszik 2.45 órakor

mottó: “A mindenkori hivatalnokok nyelve, a nyájasság; leküzdeni örök hátrányukat az erősebbekkel szemben.” Dobos László

– Simon és Szimonetta napja. A héber eredetű név jelentése meghallgattatás. Ma Alfréd, Anasztázia és Tádé nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Simon és Júdás Tádé apostolok emléknapja. Mindketten az Úr Jézus Krisztus apostolai voltak, és az ő életükről tudható meg a legkevesebb a Szentírásból. Simont Zelóta néven említi a Biblia, ami buzgóságára utal. Júdás Tádé tette fel Jézusnak a kérdést, hogy miért éppen nekik akarja kinyilatkoztatni magát. Legendájuk szerint mindketten vértanúhalált haltak, kettéfűrészelték őket. Ezért Simon a favágók, Júdás Tádé pedig a tanácstalanok védőszentje.

– A népi kalendáriumban jeles nap a mai, a Hegyalján például Simon-Júdás napján kezdték a szüretet. Máshol a tél kezdeteként tartották számon, sok népi rigmus tanúskodik erről.

Ma: – Ma van Csehország, valamint Görögország és Ciprus nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 150 éve született BATTHYÁNY-STRATTMANN LÁSZLÓ orvos. Hercegi rangot örökölt, tagja volt a Felsőháznak, egyszóval gazdag főúr volt. Az egykori Moson vármegyei Köpcsényben saját kórházat alapított, amelyben a rossz anyagi körülmények között élő betegeket ingyen kezelte, s ezzel érdemelte ki “a szegények orvosa” nevet. 2003-ban boldoggá avatták.

– 280 éve hunyt el ANNA IVANOVNA orosz cárnő. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves BILL GATES amerikai üzletember. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éves JAMI GERTZ amerikai színésznő, a Renegátok, A szerelem Harvey Davidsonon érkezik, az Idehallgass, az Imádlak, Mr. Manhattan és a Twister című film szereplője. (Részletesebben lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– CHARLIE /HORVÁTH KÁROLY/ (1947) énekes, a Jég dupla whiskyvel, a Könnyű álmot hozzon az éj, a Mindenki valakié, az Az légy, aki vagy és a Nézz az ég felé című dal előadója.

– JOAQUIN PHOENIX (1974) Oscar-díjas amerikai színész, a Majd megdöglik érte, a Halálkanyar, a Sade márki játékai, A falu, a Hotel Ruanda és legutóbb a Joker című film szereplője, a Gladiátor című filmben Commodus császár alakítója.

– JULIA ROBERTS (1967) Oscar-díjas amerikai színésznő, az Acélmagnóliák, a Micsoda nő, az Egyenesen át, A szerelem erejével, a Hook, A Pelikán-ügyirat, az Összeesküvés-elmélet, az Oltári nő, az Erin Brockovich, zűrös természet, A mexikói, az Amerika kedvencei, az Egy veszedelmes elme vallomásai, a Mona Lisa mosolya és az Ocean’s Twelve – Eggyel nő a tét című film főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.