65 éves BILLY IDOL

November 30-án 65 éves BILLY IDOL angol rockzenész, punk-énekes

A festett hidrogénszőke egykori punk-fenegyerek elég messze esett a fájától, hiszen konszolidált brit családba született, amely állandóan Anglia és Amerika között ingázott. A kétlaki életet élő Billy a sussexi egyetemre iratkozott be, de ott inkább tanulmányi eredménytelenségével és a zene iránti vonzódásával tűnt ki. A vergődésnek végül az vetett véget, hogy közös megegyezéssel kirúgták az intézményből.

Ő persze nem esett kétségbe, apróhirdetés útján együttest toborzott, amelyet a Generation X névre keresztelt el. A banda főként Billy fékezhetetlen magartartása miatt került a figyelem középppontjába, igaz a Wild Youth című daluk azért egész jól sikeredett. Az együttes 1981-ben oszlott fel, Billy kölyök pedig a nagyobb távlatokkal kecsegtető Amerikába tette át székhelyét. A punk-hullám elülte után a külsőségek ugyan megmaradtak, de a zene egyre inkább a hard rock és a metál felé hajlott el. 1982-ben jelent meg a Rebell Yell című albuma, amelyből rövid idő alatt kétmillió példány kelt el, azóta is kisebb-nagyobb rendszerességgel következnek az egymásra megszólalásig, sőt, azután is hasonlító dalok, amelyeket csak a valóban szellemes és morbid videoklipek révén lehet egymástól megkülönböztetni. Billy barátunkat időközben bedarálta a szórakoztatóipar, jóllehet azért ő még változatlanul iszik, drogozik, és száguldozik motorkerékpárjával.

Ez utóbbi szenvedélye elég drága mulatság: nem csak magát és járművét töri össze időnként, hanem néhány gyalogost is elsodor, amiért milliós kártérítéseket kell fizetnie. A lapok pletykarovataiban is fel-feltűnik: hol egy neki nem tetsző rajongót ver össze, hol a drogot adagolja túl magának. Egyelőre azért még él, és zenél is, bár stúdióalbuma 2014 óta nem jelent meg. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.