75 éves ROGER GLOVER

November 30-án 75 éves ROGER GLOVER angol rockzenész, a Deep Purple basszusgitárosa

Az egykedvű basszusgitáros 1945-ben született a dél-walesi Brecon városkában. A zenével korán kapcsolatba került, mivel apjáé volt a helyi kocsma, ahol minden este fellépett valamelyik helyi banda, később aztán ő is együtteseket alapított. 1965-ben aktuális bandája éppen az Episode Six volt, ennek lett tagja egy bizonyos Ian Gillan, háttérénekesi minőségben, majd 1969-ben mindkettejüket elhívta az akkor éppen a megszűnés gondolatával kacérkodó Deep Purple.

Az közismert, hogy a Blackmore-Gillan-Glover-Lord-Paice klasszikus felállású Deep Purple a heavy metal egyik úttörője és nagyágyúja lett: az In Rock, a Fireball és a Machine Head a műfaj klasszikus lemeze. Sajnos azonban a tagok egy idő után nagyon nehezen viselték egymást, az eszmei és személyes ellentétek gyakran a színpadon torkolltak verekedésbe. Glover 1973-ig bírta, ekkor kilépett és a sokkal békésebb producerkedésnek szentelte magát. Pártfogoltja volt egyebek között a Nazareth, a Status Quo, a Judas Priest, Rory Gallagher és még sokan mások. Jó barátként ő bábáskodott Ian Gillan első szólólemeze körül és Ritchie Blackmore is őt kérte fel a Rainbow lemezeinek produceréül. A dolog persze úgy végződött, hogy Glover ismét hangszert fogott, és beállt Blackmore mögé.

A mosoly nélküli gitáros körül szinte havonta cserélődtek a tagok, érdekes módon Glover mégis maradt. 1984-ben aztán ő is tagja lett az újjáegyesült “nagy” Deep Purple-nek, amely nagyobb viharokkal a mai napig aktív. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.