Mai évfordulóink – 2020. december 27.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. december 27., vasárnap

a Nap kél 7.31, nyugszik 15.59 – a Hold kél 14.04, nyugszik 4.49 órakor

mottó: “Az igaz író alapjában mindig ellenzéki.” Kodolányi János

valamennyi nagy ókori kultúrában népszerű volt, s a kereszténység is szívesen átvette, például 23 pápa viselte. Az uralkodók között is nagyon népszerű volt, több mint félszáz jelentős európai királyt hívták Jánosnak. Manapság is a legelterjedtebb nevek egyike, a német Johann, az angol John, a spanyol Juan rendkívül divatos név, s nálunk is sokan viselik. Ma Fabiola és Lázár nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent János apostol emléknapja. Jézus legkedvesebb tanítványa volt, s az egyház egyik legnagyobb becsben tartott szentje, ő írta az egyik Evangéliumot. A többi evangélistához hasonlóan, neki is van emblémája; a sas. Ő a mérgezettek védőszentje, s – mivel oda száműzték – ő a patrónusa Törökország ázsiai részének.

– A népi kalendáriumban a János naphoz kapcsolódott a borszentelés szokása. A szentelt borral azután lelkesen gyógyítottak is, aminek hatásosságát könnyen beláthatjuk, hiszen ma is köztudott, hogy az alkohol kis mértékben orvosság – nagy mennyiségben pedig gyógyszer.

* * * * * Mai évfordulóink * * *

– 120 éve született KIRÁLYHEGYI PÁL író, humorista. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 95 éve született MICHEL PICCOLI francia színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 105 éve született Cegléden ZSENGELLÉR GYULA labdarúgó. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 435 éve hunyt el PIERRE DE RONSARD francia költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves ROBERTO BETTEGA olasz labdarúgó, a Juventus egykori sztárja, hétszeres olasz bajnok, UEFA Kupa-győztes, a válogatott volt kiválósága.

– 60 éves MARYAM D’ABO angol színésznő, a 007 – Halálos rémületben, a Leon, a disznópásztor és a Torz tükör című film szereplője. Ma ünnepel még:

– EMILIE DE RAVIN (1981) ausztrál-amerikai színésznő, a nálunk is népszerű Lost – Eltűntek című filmsorozatban Claire Littleton alakítója.

– GÉRARD DEPARDIEU (1948) francia színész, a Cyrano de Bergerac, az 1492 – A Paradicsom meghódítása, Az utolsó metró, a Danton, a Zűrangyalok, az Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés és a Balhé című film főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.