Mai évfordulóink – 2021. május 28.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. május 28., péntek

a Nap kél 4.54, nyugszik 20.30 – a Hold kél 23.17, nyugszik 6.20 órakor

mottó: “A legcsekélyebb igazság sem mutatkozhatik meg anélkül, hogy haragot és gúnykacajt ne keltene.” Émile Zola

– Emil és Csanád napja. Az Emil latin eredetű név, azt jelenti versengő, de az ókorban a tekintélyes Aemilius nemzetség tagjait jelölték vele. A Csanád magyar név, s annyira régi, hogy eredete és jelentése a múlt ködébe vész. Ma Ágost, Irén és Vilma nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha ma tartják névnapjukat.

– Ma idézhetjük fel az emlékét Gellone Szent Vilmosnak, aki toulouse-i gróf volt, Nagy Károly császár unokatestvére, a Szent Guilhem kolostor alapítója, és 810-ben hunyt el e napon. Az életéről fennmaradt történetek teljesen összekeveredtek Guillaume d’Orange legendájával, aki egy óriással vívott csatában elvesztette az orra hegyét, és ő a híres gesta, a Chanson de Guillaume hőse. A Vilmos-monda a magyar Toldi-mondával rokon. Mi magyarok ma emlékezünk Csanádi Boldog Albertre is, aki pálos szerzetes volt a baranyai Bajcs kolostorában.

Ma: – Ma van Azerbajdzsán, Etiópia és Örményország nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 115 éve született Budapesten SVÉD SÁNDOR operaénekes. A XX. század egyik legjelentősebb baritonistája volt, 1936-tól a bécsi Staatsoper tagja, 1940-50 között a Metropolitan énekese, egyébként pedig a világ valamennyi operaházának ünnepelt vendégművésze. 1950-56 között ismét Budapesten énekelt, majd újra a világot járta. Különlegesen melegfényű, nemesen zengő baritonjával estéről estére százakat, ezreket gyönyörködtetett. A kritika nagy érdemei közé sorolta, hogy tudott érzelmes lenni, sőt, ha szólama úgy kívánta, humoros is. Különösen Verdi műveiben aratott sikert, s máig nagyon keresettek hanglemezei.

– 40 éve hunyt el VARGA JÓZSEF bemondó. Előbb a Magyar Rádió bemondója, majd a Magyar Televízió főmunkatársa volt, s a Tévéhíradó kommentátoraként szerzett országos ismertséget. Népszerűségét azonban a Parabola című tévéműsorának köszönhette, amelynek házigazdájaként az egész ország megkedvelte. Jellegzetes fanyar humora miatt a tévénézők milliói csak Savanyú Jóskának hívták – természetesen szeretetből. Halálakor valóságos űrt hagyott maga után, a már szintén halott Árkus József saját bevallása szerint is sokat kínlódott, amíg a Parabola műsorvezetőjeként méltón a helyébe léphetett.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 40 éves TALMÁCSI GÁBOR motorversenyző. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 50 éves ISABELLE CARRÉ francia színésznő, a Robert és Clara, a Sztármama, A lápvidék gyermekei, a Tiltott nő, a Szeretni bolondulásig és a Holy Lola című film szereplője.

– 50 éves JEKATYERINA GORGYEJEVA orosz műkorcsolyázónő, a már sajnos elhunyt Szergej Grinykov oldalán a calgary és a lillehammeri olimpián a páros aranyérmese. Ma ünnepel még:

– FEHÉR ANNA (1958) színésznő, a Miss Arizona, a Megint tanú és a Hamvadó cigarettavég című film szereplője, az egykori Szomszédok című teleregényben Alma alakítója.

– ZAHI HAWASS (1947) egyiptomi régész, az Egyiptomi Régészeti Hatóságnak az ismeretterjesztő tévécsatornák jóvoltából nálunk is jól ismert egykori vezetője.

– CHIARA MASTROIANNI (1972) francia színésznő, Catherine Deneuve és Marcello Mastroianni lánya, A legkedvesebb évszakom, a Divatdiktátorok, a Három élet, egy halál és a Hatodik című film szereplője.

– KYLIE MINOGUE (1968) ausztrál énekesnő-színésznő, egyebek mellett az I Should Be So Lucky, a Spinning Around, a On A Night Like This, a Can’t Get You Out Of My Head és az In Your Eyes című dal előadója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.