Mai évfordulóink – 2021. június 25.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. június 25., péntek

a Nap kél 4.48, nyugszik 20.45 – a Hold kél 21.57, nyugszik 5.01 órakor

mottó: “Ajánlom, ellenségednek se fűts / Kemencét oly tüzesre, hogy megégj…” William Shakespeare

– Vilmos napja. A latin eredetű név a Villemusból származik. Ez aztán Vilhelmus formában is kezdett terjedni, s ezt vették, illetve alakították át az európai nyelvek. A magyarok a férfiak számára Vilmossá, a nőknek Vilmává formálták. Jelentése: erős, oltalmazó. Ma Vilma és Viola nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma Boldog Montaui Dorottya és Vercelli Szent Vilmos emléknapját ünnepeljük. Dorothea von Montau a XIV. században élt, és a középkori jámborság egyik legmegragadóbb alakja volt. Kilenc gyermeke közül nyolc meghalt, férje elvesztése után pedig reklúza lett, azaz bezárkózott egy kis cellába, amit a templom falához építettek, és ott élt haláláig. Nappal a hozzá fordulókat látta el lelki tanáccsal és egyéb segítséggel, az éjszakákat pedig imádsággal töltötte. Hét hónapig bírta. Vilmos, azaz Guglielmo Montevergine itáliai szerzetesapát volt, s egy bencés kongregáció alapítója. 1142-ben hunyt el.

Ma: – Ma van Mozambik, illetve Horvátország és Szlovénia nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 95 éve született INGEBORG BACHMANN osztrák költőnő. Sokat utazott, hosszabb időt töltött Olaszországban, Franciaországban és Angliában. 1953-ban Az órákra osztott idő című verseskötetével nagy sikert aratott, megnyerte vele a nyugatnémet “Gruppe 47” díját, s több más kitüntetést is kapott érte. A kötet sikerét követően csak az írásnak, s csak az írásból élt. Nemcsak lírikusnak, de elbeszélőnek, esszéistának és műfordítónak is kiváló volt. Nagyon népszerű A harmincadik év című elbeszéléskötete, s remek hangjátékokat írt, legismertebb közülük A tücsök és A manhattani Jóisten. Ő volt az állandó szövegírója Hans Werner Henze kitűnő német zeneszerzőnek. Több költeménye olvasható magyarul is.

– 155 éve született Budapesten DUDITS ANDOR festő. Kezdetben naturalista felfogású életképeket, majd történelmi képeket festett, első korszakából a Vasárnap délután, a másodikból pedig a Rákóczi emelkedik ki. Jelentősek freskói, s szép falképei vannak az Országházban, az Országos Levéltárban és a pécsi egyetemen.

– 145 éve hunyt el GEORGE ARMSTRONG CUSTER amerikai tábornok. Tehetséges katona volt, nevét mégis egy csúfos kudarca örökítette meg, ő veszítette el ugyanis a csatát Little Big Horn-nál az indiánok ellen. Custer hibázott, az erősítést be nem várva támadta meg lovashadseregével az egyesült cheyenne és sziú törzseket, az Ülő Bika vezette indiánok pedig fényes győzelmet arattak. Maga Custer is holtan maradt a csatamezőn.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 85 éves FENÁKEL JUDIT újságírónő. Szegeden járt főiskolára, illetve egyetemre, így az újságírást is a Csongrád megyei Hírlapnál kezdte, majd a Szegedi Egyetem című lap szerkesztője volt. 1972-ben került Pestre, előbb a Nők Lapja munkatársa volt, majd a Családi Lap olvasószerkesztője. Igazából írónőnek is mondhatnánk, hiszen nagyon sok könyvet írt már, regényei közül talán az Akvárium, Az igazi nagy nő, a Májustól májusig, a Szégyen és a Magántörténet a legsikerültebb, s olvasottak novellái, amelyek időközönként megjelennek kötetbe gyűjtve is. Az ő fia a népszerű televíziós műsorvezető, Bárdos András.  (Könyvajánlóval lásd külön posztban is!)

– 40 éves SIMON AMMAN svájci síugró, négyszeres olimpiai bajnok. Ma ünnepel még:

– LINDA CARDELLINI (1975) amerikai színésznő, a Vészhelyzet című filmsorozatban Samantha Taggart alakítója.

– HAVAS HENRIK (1949) újságíró, riporter, műsorvezető, egykoron Forró Tamással nagy vihart kavart riportok készítője, utóbb a Havas a pályán című tévéműsor házigazdája, számos népszerű riportkötet szerzője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.