100 éve született EÖTVÖS GÁBOR

2021. június 28-án 100 éve született EÖTVÖS GÁBOR bohóc

Amint az a cirkusz világában lenni szokott, ő is artista család sarja, saját vándorcirkuszukkal járták az országot, a kis Gabit ötévesen már ott dobálták a felnőttek a manézsban. Ő azonban bohóc akart lenni, s amikor az egyik bohóc megbetegedett, ő ugrott be helyette.

Így lett bohóc, de alighogy elkezdődött a pályája, államosították a cirkuszokat, ő pedig az állami cirkuszhoz került. Ahol még a poénokat is előírták neki, nem lehetett bármin bohóckodni, a táppénzcsalót viszont ki kellett gúnyolni. De kibírta valahogy, és idővel legendás zenebohóc számot állított össze.

Egy hátára akasztott dobbal kezdte, majd egyre több zeneszerszámot illesztett be a számba, nem mintha akármelyiken játszani tudott volna. A hangszer megszólaltatása után el is vette tőle partnere, ám ő nem ijedt meg, “Van mááásiiik!” – kiáltott fel, és előhúzott egy másikat. Harminc kilónyi hangszert rejtett el a ruhája alatt, s már önmagában ez szép mutatvány, ő ugyanis 150 centi magas, s mindössze ötven kiló volt.

Híres számával bejárta az egész világot, fellépett az angol, a japán, a szaúdi és a jordán királyi család előtt, híres kiáltását is harminc nyelven kellett megtanulnia, hogy mindenhol üljön a poén. Ez volt a legnehezebb, nyelvzseninek ugyanis a legjobb indulattal sem volt nevezhető, szegény felesége – szintén artista természetesen – tanítgatta nagy türelemmel. A “dom aligátó”-nak például az alligátorról kellett volna eszébe jutnia, de ő a porondon végül – gondolván, hogy vízi ragadozó mind a kettő – “dom krokodil”-t kiáltott.

2002-ben hunyt el, és óriási űrt hagyott maga után. Kiderült, olyan bohóc mint ő, nincs másik! (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.