60 éves LAURENCE FISHBURNE

2021. július 30-án 60 éves LAURENCE FISHBURNE amerikai színész

Világéletében színész akart lenni, s álmait nagyon korán valóra válthatta. Tizenötévesen Francis Ford Coppola Apokalipszis, most című világsikerű filmjében játszott, s már akkor sem volt kezdő! A tekintélyes filmrendező nagyon megkedvelte, később több filmjébe is meghívta, így a fekete színészt láthattuk a Rablóhalban és a Gengszterek klubjában is.

Mire harmincéves lett, már tucatnyi film volt mögötte, jórészt sikeres, bár felejthető alkotások, mint a Vörös zsaru vagy a New York királya. Ő azonban igazi színészi feladatra vágyott, a nevét az addigi jenkis Larry-ről a legendás angol színészkirályt idéző Laurence-re változtatta, s meg is lett az eredménye. Miután a Tina Turner életéről készült filmben remekül hozta a népszerű énekesnő rabiátus férjének, Ike Turnernek a figuráját – még Oscarra is jelölték érte -, Oliver Parker őt kérte fel Othello című filmjének címszerepére – s bármily hihetetlen, Laurence Fishburne volt az első fekete színész, aki a filmvásznon megformálhatta a féltékeny mór alakját. Parker természetesen nem a neve miatt választotta ki a szerepre, hanem mert látta Othello-alakítását egy kis színházban. Laurence ugyanis időközben saját társulatot szervezett, amely klasszikus darabokat visz színre.

Világszerte azonban továbbra is filmszínészként ismerik, s ma már azt is megteheti, hogy néha megbukik. De az a ritkább, mi egyebek mellett az Egy igaz ügy, a Halálhajó, a Mátrix-filmek, valamint a Mission: Impossible III. című moziban láthattuk, s mindegyik nagy siker lett. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.