80 éve született PAYER ANDRÁS

2021. július 31-én 80 éve született PAYER ANDRÁS zeneszerző, táncdalénekes

A hazai hagyományos tánczene művelői között voltak néhányan, akik a hatvanas évek közepére elfogadták a fiatalok zenei ízlésévé váló beatzene üzenetét. Persze nem kezdtek el Je, je, je… kiáltásokkal csápolni, de beépítették dalaikba az új zene elemeit. Ilyen zeneszerző és előadó volt Payer András is, akinek neve és pályája szinte összeforrott S. Nagy István szövegíróéval. Vele készült első komolyabb sikere, a Hé, taxi című dala is. Amikor elkezdődtek a Táncdalfesztiválok, a Payer-S. Nagy szerzőpáros elmaradhatatlan résztvevője lett a versenyeknek. Az ORI által futtatott énekesek rendszeresen előadták dalaikat, de az úgynevezett beatzenészek közül is sokan vették a szájukra szerzeményeiket, például Koncz Zsuzsa és Magay Klementina. Dalai közül ma is ismerősen cseng jónéhány, így a Gedeon bácsi és az Almát eszem, a Minden jót Mónika pedig már azt is jelezte, hogy nemcsak szerzőként, de előadóként is kipróbálta magát. Sőt, később már arra is vetemedett, hogy mások szerzeményét adja elő; elénekelte például Rod Stewart nagy slágerét, a Have I Told You Lately című számot, Bradányi Iván magyar szövegével. A magyar könnyűzene történet jeles alakja 2011-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in könnyűzenei, magyar évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.