Mai évfordulóink – 2021. július 31.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. július 31., szombat

a Nap kél 5.21, nyugszik 20.19 – a Hold kél 23.49, nyugszik 13.22 órakor

mottó: “Ha az ember nem bátor, még óvatos sem lehet eléggé.” Liszt Ferenc

– Oszkár napja. A név eredete nem teljesen feltárt, két verzió is lehetséges. Ha kelta eredetű, akkor azt jelenti: aki a szarvast szereti, ha pedig germán, akkor jelentése: jó dárda. Ma Heléna, Ignác és Kázmér nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Loyolai Szent Ignác emléknapja. A spanyol Inigo López de Loyola züllött életű katonából lett a jezsuita rend alapítója. Egy sebesülés vezette a hit útjára, miközben lábadozott, unalmában valami olvasnivalót kért, ám csak egy Jézus életéről szóló könyv volt kéznél, úgyhogy azt lapozgatta. Kezdetben csak felületesen, ám egyre inkább elmélyült benne, s végül teljesen a hatása alá került. Az általa alapított Jézus Társaságát 1540-ben hagyta jóvá a pápa, és a jezsuiták őt választották meg első generálisuknak. 1556-ban hunyt el e napon. Ő a menedékhelyek és a lelkigyakorlatok védőszentje, s mindazoké, akiket kételyek kínoznak hitükben.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 100 éve született Budapesten BÁNKI ZSUZSA színésznő. 1945 után a Nemzeti Színház legendás társulatában kezdte pályafutását, és hamar felfedezte a film is. Előbb A tanítónőben játszott, majd 1947-ben a Valahol Európában című nagysikerű filmjével lett országszerte ismert és népszerű. Az évek múlásával a törékeny kislányszerepektől kezdve minden életkorában jelentős feladatokat kapott, s A kőszívű ember fiai Alphonsine-jaként ugyanúgy remekelt, mint Macskajáték Gizájaként. A Szomszédok című teleregényben ő alakítja az özvegy orvosnőt, Jutka anyját, vagyis Vágási Feri anyósát.

– 80 éve született Budapesten PAYER ANDRÁS zeneszerző, táncdalénekes. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 455 éve hunyt el BARTOLOMÉ DE LAS CASAS spanyol dominikánus teológus és misszionárius. 1510-ben szentelték pappá, és Hispanola szigetén tevékenykedett. Az indiánok életét megismerve pártfogásába vette az őslakókat, s többször visszatért Spanyolországba, hogy a királynál eljárjon helyzetük javítása érdekében. 1542-ben Igen rövid jelentés az Indiák pusztulásáról címmel nagy port felvert könyvet írt a spanyol hódítók újvilági viselt dolgairól, a király még bizottságot is megbízott a könyvben foglalt vádak kivizsgálására. Egyéb művei is a gyarmatosítás kezdetének nagyon fontos kortörténeti dokumentumai. Az Indiák története című könyvében például ő közölte Kolumbusznak az első útjáról vezetett hajónaplóját.

– 50 éve hunyt el DEVECSERI GÁBOR költő, műfordító. Kiváló lírikus volt, Bikasirató című műve nagyon jól sikerült alkotás. Mégis klasszika-filológusként, illetve az antik művek műfordítójaként írta be nevét a magyar irodalomtörténetbe. Hatalmas munkával lefordította Homérosz Odüsszeia és Iliász című művét, s a csodálatos végeredmény a magyar műfordítás máig legkiemelkedőbb teljesítményei közé tartozik. (Könyvajánlóval lásd külön posztban is!)

– 95 éve hunyt el HAUSZMANN ALAJOS építész, egyetemi tanár, akadémikus. Eleinte reneszánsz stílusban tervezte épületeit, kihasználva a nyerstégla-homlokzatok művészi lehetőségeit, később a kőarchitektúrára tért át, és stílusa mindinkább az újbarokk felé hajlott. Ma is álló fő műve a New York-palota, a mai Néprajzi Múzeum és a Műegyetem épületei, s Ybl Miklós tervei alapján ő fejezte be a Budavári-palota bővítését.

– 135 éve hunyt el LISZT FERENC zongoraművész és zeneszerző, a zenei romantika egyik legnagyobb alakja, az úgynevezett újromantikus zenei nyelv és az egytételes szimfonikus költemény kialakítója. (Könyvajánlóval lásd külön posztban is!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves MICHAEL BIEHN amerikai színész, a Terminator, A bolygó neve: halál, A mélység titka, a Tombstone – A halott város, A szikla, A harc mestere és a Börtönpszicho című film szereplője.

– 55 éves DEAN CAIN amerikai színész, a Lois és Clark című filmsorozatban Superman alakítója.

– 60 éves PAUL DUCHESNAY francia műkorcsolyázó, Isabelle nevű testvérével a jégtánc világbajnoka.

– 70 éves EVONNE GOOLAGONG-CAWLEY ausztrál teniszezőnő, kétszeres wimbledoni, négyszeres ausztrál és francia bajnok, aki Wimbledonban bravúrosan duplázott: 1971-ben 19 évesen nyert először, majd 9 évvel később már anyaként ismételt. Ma ünnepel még:

– C.C. CATCH (1964) holland popénekesnő, a Jump In My Car, a Heartbreak Hotel és a Strangers By Night című dal előadója.

– GERALDINE CHAPLIN (1944) amerikai színésznő, a Doktor Zsivágó, az Anna és a farkasok, az Életem, Elisa, a Borsmenta koktél, A mama százéves, Az odú, a Buffalo Bill és az indiánok, a Találkozunk még, az Esküvő, a Fennakadva a fán, a Nevelj hollót!, valamint A három testőr és A négy testőr című film szereplője, a legendás Charlie Chaplin lánya, akinek megadatott, ami nagyon keveseknek, játszhatott az édesapjáról szóló filmben; Richard Attenborough nagyszerű alkotásában a saját nagyanyját alakította.

– HAJAS LÁSZLÓ (1955) mesterfodrász, népszerű médiaszereplő, utóbb a Magyar Vágta rendszeres résztvevője.

– J.K. ROWLING /Joanne Kathleen Rowling/ (1965) angol írónő, a szédítő világsikert arató Harry Potter-könyvek multimilliomos szerzője.

– WESLEY SNIPES (1962) amerikai színész, a New Jack City, Az 57-es utas, A pusztító, a Rajongó, a Káosz, A detonátor és az Átkozott szerencse, valamint a Penge-filmek főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.