55 éves GEORGE WEAH

2021. október 1-jén 55 éves GEORGE WEAH libériai labdarúgó

Tekintélyes a sikerlistája, volt kameruni és francia bajnok, s a többi között a Monaco, a Paris Saint- Germain és a Milan szupersztárjaként kápráztatta el a közönséget. 1995-ben Európa Aranylabdásává választották, ő volt az első afrikai, aki ebben a megtiszteltetésben részesült. Ez is mutatja, hogy népszerű volt a földrészünkön, hazájában azonban valóságos nemzeti hős, honfitársai rajonganak érte.

De meg is érdemli, hiszen nem felejtette el honnan indult, a maga módján még segíti is sokat szenvedett hazáját. Az Európában játszó libériai focistákból például társaságot szervezett, amelynek tagjai pénzzel segítik hazájuk sportjának fejlesztését. Természetesen mindig rendelkezésére állt a válogatottnak is, s nemhogy pénzt követelt volna érte, de a saját költségén utazott mindenhová, még ő fizetett, hogy játszhasson a nemzeti tizenegyben. De, hát végülis ő igazi labdarúgó volt. 2004-ben akasztotta szögre a futballcipőt, s bejelentette, hogy a jövőben a politikának szenteli az idejét.

Pár éve elindult Libéria elnöki posztjáért, s bár a választások első fordulóját megnyerte, az államfő végül nem ő lett. De nem adta fel, folytatta politikai tevékenységét, s 2017-ben siker koronázta erőfeszítéseit, ő nyerte ez elnökválasztást. 2018 januárjában iktatták hivatalába, azóta ő Libéria államfője. (Kalendárium Press)

05

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.