Mai évfordulóink – 2021. október 1.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. október 1., péntek

a Nap kél 6.43, nyugszik 18.23 – a Hold kél 0.12, nyugszik 16.34 órakor

mottó: “Az öregség tiszteletreméltó minden nemes lélek előtt.” Silvio Pellico

– Malvin napja. Az ősi germán Madalwine névből fejlődött ki mai formája, jelentése: a jog barátja. Érdekes, hogy a németben – és más nyelvekben is – a Malvin férfinév, női párja a Malvina. Nálunk viszont férfi változata nincs, a Malvint pedig a nők viselik. Ma Remig nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Lisieux-i Szent Teréz emléknapja. A XIX. században élt, és amióta az eszét tudta, Isten közelségét kereste. 15 évesen kérvényezte, hogy beléphessen a Kármelbe, de a kármeliták felettes püspöke nem engedte, mire Teréz a pápához is elutazott kérésével. Állhatatossága révén fiatal kora ellenére beléphetett a rendbe, és attól fogva kolostorban élt, ahol megírta Egy lélek története című világhíres önéletrajzát. 1897-ben hunyt el. Ő a virágkertészek és a virágárusok védőszentje, valamint Franciaország második patrónusa.

Ma: – Ma van a Zenei Világnap és az Idősek Világnapja.
– Ma van Ciprus, Kína, Nigéria és Tuvalu nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 75 éve hirdetett ítéletet a nemzetközi bíróság a NÜRNBERGI PER-ben, 12 vádlott halálbüntetést kapott. * * *

– 115 éve hunyt el FELEKYNÉ MUNKÁCSY FLÓRA színésznő. Már gyerekszínészként megismerkedett a világot jelentő deszkákkal, fiatalon számos vidéki színházban játszott, például Szabadkán, Aradon, Temesvárott és Szegeden. 1855-ben a budapesti Nemzeti Színházhoz szerződött, s hamarosan a társulat egyik kedvence lett. Főként romantikus szerepekben, mint “drámai szende” aratta sikereit, különösen jól sikerült Júlia, Desdemona és Ophelia alakítása. De nemcsak játékával nyűgözte le rajongóit, hanem páratlan szépségével is, amely még a művészeket is megihlette; Jókai például róla mintázta az Egy magyar nábob Mayer Fannyját.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves GEORGE WEAH libériai labdarúgó, politikus, Libéria államfője. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éves STEFANO DIONISI olasz színész, a Farinelli, a kasztrált, a Körtefa, A fegyverszünet, a Szomorú vasárnap, Az évszázad gyermekei és a Ginostra című film szereplője. Ma ünnepel még:

– JIMMY CARTER (1924) amerikai politikus, az Egyesült Államok egykori elnöke.

– BRIE LARSON (1989) amerikai színésznő, A szoba című film főszerepéért az Oscar-díj kitüntetettje.

– MOLNÁR PIROSKA (1945) színésznő, a Makra, a Sose halunk meg, a Szamba, a Csinibaba, a Hippolyt és a Meseautó című film szereplője.

– RANDY QUAID (1950) amerikai színész, az Éjféli expressz, a Papírhold, A vágy villamosa, a Tökös tekés, a Mint a villám, a Viszem a bankot, a Családi vakáció, a Csont nélkül, A missouri fejvadász, A fantom, A függetlenség napja és az E-mail az elnöknek című film szereplője.

– ANDRÉ RIEU (1949) holland hegedűművész, karmester, a Johann Strauss Orchestra alapítója és karmestere.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.