75 éves SALMAN RUSHDIE

2022. június 19-én 75 éves SALMAN RUSHDIE indiai származású brit író

Lassan három és fél évtizede lesz, hogy születésnapját nem tisztelői körében nagy felhajtással, a média érdeklődésének közepette ünnepli, hanem rejtőzködve, titokban, szűk családi körben. Ennek oka, hogy Sátáni versek című könyvét az iszlám hívők úgy értelmezték, hogy az sérti vallásos érzelmeiket, és valóságos hajtóvadászatot indítottak ellene. Az még hagyján, hogy a könyvet minden iszlám országban azonnal betiltották és sok helyen nyilvánosan elégették, de az iráni iszlám forradalom vezetője, Khomeini ajatollah magát az írót is “halálra ítélte”, azaz felszólította a muszlimokat, hogy öljék meg.

Ez 1989-ben történt, azóta az indiai származású, Bombayben felnőtt brit írónak nincs egy nyugodt perce. Jól tette, hogy nem vette félvállról a fenyegetést, mert például a könyv japán fordítóját leszúrták Tokióban, a norvég fordítóra saját háza előtt lőttek rá, az olasz fordítót Milánóban szúrták meg, a török fordítóra pedig rágyújtották a szállodát, ahol megszállt, a tűzben 37 ember lelte halálát. A nagytekintélyű ajatollah ugyan még a fatva kihirdetésének évében meghalt, de felhívása érvényben maradt, s voltaképpen máig él. Bár az iráni kormány 1998-ban visszavonta a vérdíjat, de egy vallásos alapítvány rögtön a helyébe lépett, és 2,8 millió dollár jutalmat ígér annak, aki végez az íróval.

Szegénynek nem sok öröme van az életben, sokat olvas, és nagyon szereti a jó zenét, nagy rajongója Bob Dylannek és Paul Simonnak. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap and tagged . Bookmark the permalink.