100 éve született GÉRARD PHILIPE

2022. december 4-én 100 éve született GÉRARD PHILIPE francia színész

“Hisztérikus, akaratos… nem győzi hangoztatni, hogy a világ tele van hülyékkel. Ő az az elbűvölő zsarnok, akinek minden meg van engedve… A film története kevés olyan kiállhatatlan színésszel dicsekedhet, mint ő… a franciák mégis imádják” – ilyeneket írt róla a híres újságírónő, Oriana Fallaci, s neki lehet hinni, nagyon jól ismerte az embereket.

De Gérard Philipe titkát ő sem tudta megfejteni: mitől volt ez az elkényeztetett nagy kamasz egy nemzedék bálványa? Mert az volt, ez kétségtelen. Annak ellenére, hogy valódi tehetség volt, ami egy sztár esetében szinte hátrányos tulajdonság. Ő nem csak ma is gyakran vetített, legendásan népszerű filmjeivel – mint A test ördöge, A pármai kolostor, Az éjszaka szépei, a Királylány a feleségem, a Vörös és fekete – aratta sikereit, de színpadi alakításainak is a csodájára jártak. Leghíresebb színpadi szerepe Cid volt, végül halála után annak a jelmezében temették el egy kis provence-i faluban. De A félkegyelmű Miskin hercegjeként is klasszikus értékű szerepformálással ajándékozta meg nézőit.

Akik között a gyengébb nem képviselői szép számmal voltak, az “angyalarcú csibészért” szinte megőrültek a nők. De rajongásuk csak plátói lehetett, a kölyökképű szívtipró ugyanis már szinte tinédzserként elkötelezte magát szerelme mellett, akit aztán elvett feleségül, és két gyermekük született.

De nem sokáig örülhetett nekik, mint ahogyan őt se láthatta a közönség szépen megöregedni, 37 évesen vitte el a súlyos kór. Rajongói szívében örökké fiatal marad. (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.