380 éve hunyt el RICHELIEU bíboros

2022. december 4-én 380 éve hunyt el RICHELIEU bíboros, francia államférfi

Egy elszegényedett nemesi család sarja volt, s a hasonló sorsú fiatalok előtt nem sok karrierlehetőség állt akkoriban az egyházin kívül. Így azt célozta meg, és nem is csalódott, 21 évesen már püspök volt. Remek szónoklataival vonta magára a figyelmet, s mivel az anyakirálynő, Medici Mária is látott benne fantáziát, megkapta első állami beosztását. Ettől kezdve minden idejét a politikának szentelte, haláláig hűen szolgálta királyát, XIII. Lajost és Franciaországot.

Voltaképpen ő irányította az államügyeket, s a történelem fintora, hogy a királyi hatalom sosem volt olyan erős Franciaországban, mint a jelentéktelen XIII. Lajos idején. Köszönhetően természetesen Richelieu-nek, aki minden idők talán legrátermettebb politikusa volt; a színlelés valóságos művésze, akit kortársai végtelenül gőgösnek ismertek, de ha érdekei megkívánták, nem volt nála alázatosabb ember. Kivételes intelligenciával áldotta meg a sors, komoly műveltséggel rendelkezett, szárnyaló fantáziája higgadt megfontoltsággal párosult. Félelmetes híre volt, bíboros létére csak kevéssé gyakorolta a keresztényi megbocsátást, ellenfeleit szívfájdalom nélkül küldte a halálba, s miután az anyakirálynét is háziőrizetbe vétette, még a legelőkelőbb arisztokraták is rettegtek tőle.

A szigorú államférfi szívét még a nők sem tudták meglágyítani, s bár akkoriban nem keltettek volna megbotránkozást szerelmi kalandjai, mégsem volt viszonya senkivel. Amellett, hogy szeretett enni – ő “találta fel” a majonézt – egyetlen szenvedélye volt; imádta a macskákat, amin kortársai sokat gúnyolódtak. Persze csak titokban. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.