Róma város vízvezetékei

Frontinus: Róma város vízvezetékei

Sextus Iulius Frontinus
Róma város vízvezetékei
Fordította: Nyírő András
Kiadó: Nyírő Consulting Group
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 136
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9786150161648

Róma vízvezetékei közel egy millió embert láttak el vízzel. A kecses boltíves építmények ma is lenyűgöző technikai tudásról tanúskodnak. Sextus Iulius Frontinus könyve megkerülhetetlen forrás mindenkinek, aki a római hétköznapi élet és az ókori vízellátás iránt érdeklődik.

Frontinus művelt, erényes és gyakorlatias katona volt. Amikor rábízták Róma vízvezetékeinek felügyeletét 97-ben, azt tapasztalta, hogy az elődei alatt a vízszolgáltatás elzüllött, általánossá vált a korrupció, a vezetékeket elhanyagolták.

Hármas célt tűzött ki: több, jobb, és megbízhatóbb szolgáltatást akart kialakítani. Ismerős ez a három cél, megtaláljuk minden ambiciózusabb mai fejlesztési tervben. Frontinus a rendteremtésben visszanyúlt katonai tapasztalataihoz. Olyan új módszertant alakított ki, aminek az érett változatát ma a közgazdasági egyetemek vezetéstudományi tanszékein oktatják. A Róma város vízvezetékeiben olvashatunk helyszíni ellenőrzésekről, technikai dokumentációról, standardizálásról, napi feladatkiadásról, a munkák előkészítéséről, ellátásbiztonságról, szerződött beszállítókról, minőségellenőrzésről, megelőző karbantartásról, korrupció elleni fellépésről és könyvelésről.

This entry was posted in bibliotheca, római történelem. Bookmark the permalink.