80 éve született JANIS JOPLIN

2023. január 19-én 80 éve született JANIS JOPLIN amerikai énekesnő

Szülővárosában, Port Arthurban érettségizett 1960-ban, s már középiskolás korában énekelt. Érettségi után megszökött a szűk levegőjű Texasból, érettségi után belevetette magát az éjszakai életbe, és túlesett az első detoxikálásán is. Énekelni a nagy nyilvánosság előtt 1962-től kezdett a houstoni Purple Onion klubban. Kocsmákban, kávéházakban szerepelve tartotta fenn magát, olykor kalapozott egy-egy sörért, majd 1963-ban fellépett a newporti folk-fesztiválon.

Amikor 1964-ben New Yorkba került, eléggé elmerült a drog élvezetébe. A country iránti kezdeti lelkesedése elhalványult, a hagyományos fekete folk és a blues kezdte énekelni, köztük Bessie Smith és mások dalait. Eztán San Franciscóba tette át székhelyét, és csatlakozott a vergődő, pszichedelikus zenét játszó Big Brother And The Holding Company együtteshez. Velük lépett fel Monterey-ben, s ez végre világhírt jelentett számára. 1968-ban a szóló siker reményében otthagyta addigi társait, és a Kozmic Blues Bandet szervezte a háta mögé, lényegesen képzettebb zenészekből. 1969-ben a fesztiválok éve köszönt rá. Előbb Newport, majd Woodstock ünnepelte, majd az év végén Tina Turnerrel lépett fel a Madison Square Gardenben.

Élete utolsó évében újra összejött a Big Brother And The Holding Company-vel, többször szerepelt a Grateful Deaddel, a Mountainnel és az Electric Flaggel. Utoljára 1970. augusztus 13-án énekelt nyilvánosság előtt az érettségi találkozóján. Ezután a túlméretezett heroinadag lezárta sodró, de szétforgácsolt életét. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.