195 éve született JULES VERNE

2023. február 8-án 195 éve született JULES VERNE francia író

Eredetileg tisztviselő volt, majd tőzsdézni kezdett, s a kockázatos ügyletekből általában szerencsésen került ki, úgyhogy szépen meg is gazdagodott. De ennyi izgalom sem volt elég neki, vonzotta a kaland, ezért sokat utazott, egy vitorláshajóval például bejárta a Földközi-tengert. Egyéb megpróbáltatásokban is volt része bőven, elmebeteg unokaöccse például rálőtt, s attól fogva erősen sántított.

Később azon kívül, hogy a legváratlanabb időkben fogta magát, és szó nélkül elutazott, úgy élt mint egy kispolgár. Miközben szárnyaló fantáziával szakadatlanul írta izgalmas regényeit – a leghíresebb közülük a Grant kapitány gyermekei, a Sándor Mátyás, A dunai hajós, a Sztrogoff Mihály és a Nyolcvan nap alatt a Föld Körül – ő maga rendkívül unalmasan morzsolta napjait; percre beosztott időrend szerint élt, hajnali ötkor kelt, tizenegyig írt, délután háromkor pedig megivott egy pohár tejet.

Az irodalmárok a tudományos-fantasztikus regény egyik megteremtőjének tartják – joggal -, akinek zseniális ötletei máig foglalkoztatják a tudósokat. Kaliforniai szakemberek például a XX. század végén valósították meg űrágyújának tervét; 15 ezer kilométeres sebességgel plasztik lövedéket röpítettek a világűrbe. Nem öncélú kísérletezgetés volt ez persze, hiszen a tervek szerint az ágyút szeretnék felhasználni majd egy Holdról induló űrexpedíció során. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

Megrendelés esetén az alanti képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.