285 éve született JELKY ANDRÁS

2023. április 20-án 285 éve született  JELKY ANDRÁS utazó

Rengeteget barangolt a világban, és hihetetlen kalandokat élt át, gyengébb idegzetűek ne is legyenek kíváncsiak a részletekre. Elrabolták például a kalózok, eladták rabszolgának, majd a pápuák fogságába esett, akik a társait rögvest megették, őt azonban soványkának találták, ezért hízlalni kezdték, a későbbi zsíros lakoma ígéretében. Miközben azonban Jelky szépen gömbölyödött, szemet vetett a törzsfőnök leányára, akit haláltmegvető bátorsággal el is csábított, mire a lány hálából kiszabadította fogságából, és egy lakatlan szigetre szökött vele, ahol aztán békében éldegéltek, amíg a lány meg nem halt. A kalandor magyar már-már lemondott a menekülésről, amikor egy kóbor hajó arra tévedt, és felvette.

Számtalan egyéb kaland után, végül 1776-ban indult haza az akkor már világhíres utazó, Bécsbe érkezvén maga József császár fogadta. Huszonkét év után lépte át ismét a magyar határt, az akkori krónikás így számolt be a jeles eseményről: “Egész Budaváros tele volt a nagy újsággal, hogy minő hetedhét világrészt bejárt ember vetődött haza. Egész Buda a Jelkyék utcájába tódult, és erőnek erejével kiéljenezte Andrást az ablakba, hogy hát most megmutassa magát, ha már egyszer hazajött.”

Ha kalandjainak csak a fele igaz, már érthető, hogy annyi megpróbáltatás után, mindössze 45 évet élt. (Kalendárium Press)

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.