115 éve született ROBERT MERLE

2023. augusztus 28-án 115 éve született ROBERT MERLE francia író

Algériában született, varázslatos gyermekkora volt, nem csoda, hogy romantikus felnőtt lett belőle. Világéletében vonzotta az irodalom, az írás, úgyhogy azért lett egyetemi tanár, mert az sok szabadidővel járt, s így kedvére alkothatott.

Életreszóló élményeit azonban nem a fűszerillatú Afrikában, hanem a kevésbé kellemes német hadifogságban szerezte, ezért feledve romantikus hajlamait, első nagysikerű könyvét az auschwitzi láger parancsnokának életéről írta, a Mesterségem a halál tulajdonképpen ki is lóg kissé életművéből. Amelyben olyan világszerte népszerű, olvasmányos regények vannak, mint az Állati elmék, a Malevil, A sziget, a Védett férfiak, a Madrapur, a Két nap az élet, valamint izgalmas történelmi regényfolyama, a Francia história. Nálunk is nagyon népszerűek művei – a Mesterségem a halál vagy tíz kiadást ért meg, 1997-es megjelenése alkalmából ő maga is járt Magyarországon, s így még azt is megbocsátották neki mifelénk, hogy Moncada címmel könyvet írt a szerinte politikai zseni Fidel Castróról.

A kortárs irodalom nagy mesélője a magánéletben is romantikus alkat volt. Egy Párizs környéki hatalmas birtokon álló kastélyban élt, s mivel a Szentlélek Lovagjává avatták, otthon tollas kalapban járt. Negyventagú személyzet leste kívánságait, természetesen elragadó, ifjú szobalányai is voltak, úgyhogy esze ágában sem volt megnősülni. Mint egy interjújában mondta: “úgy érzem elhamarkodott dolog volna részemről”. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

Megrendelés esetén az alanti képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.