85 éve hunyt el KARINTHY FRIGYES

2023. augusztus 29-én 85 éve hunyt el KARINTHY FRIGYES író és költő

“Ez a marha volt közöttünk az egyetlen zseni” – mondta róla haldokló barátja, Kosztolányi Dezső, s alighanem igaza volt, hiszen amihez Karinthy fogott, abban remekművet alkotott. És sok mindenbe belefogott, így aztán zseniálisak Gulliver-regényei, líránk egyik legmegrázóbb verseskötete pedig a Nem mondhatom el senkinek.

Ő írta  a legjobb magyar irodalmi paródiát Így írtok ti címmel, s mivel érdeklődött a természettudományok iránt, egyedülállóan szenzációsra sikeredett Utazás a koponyám körül című könyve. A Tanár úr kérem az egyik legmulatságosabb karcolatgyűjteménye irodalmunknak, műve igazi önéletrajz, alapját az a napló képezi, amit tizenegyévesen kezdett írni, és a maga nemében szintén remekmű. Kiderül belőle, hogy szerzője igencsak hadilábon állt a tanulással, többször megbukott, a matekkal és a fizikával még csak-csak elboldogult, de a humán tárgyakban nagyon gyenge volt, irodalomból sem remekelt, éppcsak átment az érettségin.

Naplóját különben nem szabad a tanulóifjúság kezébe adni, mert amilyen szellemes történeteket tartalmaz, olyan gyalázatos helyesírással készült, a múlt idő és a tárgyrag “t” betűinek számát például sosem találta el. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

Az alanti könyvek pedig antikvár példányban rendelhetőek ezen a címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.