80 éves ADAMIS ANNA

2023. augusztus 30-án 80 éves ADAMIS ANNA dalszövegíró

Életművéből kitelne a hazai rockzene története, hiszen talán nincs olyan jelentősebb hazai előadó, aki ne énekelte volna a dalait. Kezdve Kovács Katitól és Zalatnay Saroltától Keresztes Ildikón át a fiatalabb generációt képviselő Szörényi Örsig, de a manapság népszerű popcsapatok is szívesen dolgozzák fel örökzöld slágereit.

Leginkább azonban az Omega és az LGT együttes számairól ismert, az ő szövege a ma is jól ismert Gyöngyhajú lány, a Kék asszony, a Valaki mondja meg, a Ringasd el magad, a Ha én szél lehetnék, a Ha a csend beszélni tudna és a Petróleumlámpa, a fél évszázada, 1973-ban készült Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című, immár legendás musicalje pedig ma már a magyar kultúrkincs része. De írt dalokat Ruttkai Évának és a Darvas Ivánnak is, különösen nagy kedvvel – tegyük hozzá -, talán mert ő maga is színésznőként kezdte a pályafutását az Egyetemi Színpadon. De akkoriban még fennállt a veszélye, hogy polgári foglalkozás után néz, lehetett volna belőle például külkereskedő, óriási szerencsénk, hogy végül mégis a zenét választotta. Szerzői lemezein saját érzéseit, gondolatait is tetten érhetjük, zárkózott ember, ezen tulajdonságát hozzá illő költői módon egyszer így fogalmazta meg: “olyan vagyok mint a parázsló tűz, aki közelebbről néz, többet érez belőlem”.

Talán sokan tudják, hogy annak idején az Omega együttes dobosának, Laux Józsefnek a felesége volt, az pedig nem meglepetés, hogy megannyi sikere ellenére a fiára a legbüszkébb. Pedig még a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét is megkapta. (Kalendárium Press)

This entry was posted in könnyűzenei, magyar évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.