50 éve hunyt el JOHN FORD

2023. augusztus 31-én 50 éve hunyt el JOHN FORD amerikai filmrendező

Sean Aloysius O’Fenney volt a becsületes neve, de ilyen névvel legfeljebb vasúti tiszt lehet valaki Arkansasban, semmi esetre sem filmrendező Hollywoodban. Az éles eszű ír fiú is hamar rájött erre, 19 évesen felvette művésznevét, így majdnem minden akadály elhárult fényes karrierje útjából. Egyedül egyetemi tanulmányai akadályozták még, de azon is hamar túltette magát, abbahagyta elméjének pallérozását, és felcsapott cowboynak. Így felvértezve “szakmai” tapasztalatokkal, követte filmrendező bátyját Hollywoodba.

Annak ellenére, hogy a főnök kisöccse volt, ő is legalul kezdte, először zsömléért szalajtották a filmmogulok, de csakhamar kisebb feladatokat is kapott. Ő pedig nagy ravaszul nem ragadt le egy stúdió mellett, hanem mindig oda ment, ahol a legjobb munkát kapta. Színészként is sokat szerepelt, majd rendezőként a harmincas években kezdett nevet szerezni, lecsapott a vadnyugati témára, maga mellé vette Dudley Nichols filmírót és John Wayne színészt, s ezzel minden együtt volt a sikerhez; lassan ő lett a vadnyugati filmek legnagyobb alkotója, a western atyja.

Számos világhírű filmet forgatott, A Vadnyugat hőskora című – többekkel közösen készített – filmje pedig a legendás korszak egyik legszebb megidézése. Idős korára ő maga is kikezdhetetlen bálvánnyá, élő legendává vált, majdnem annyi könyvet írtak már róla is, mint magáról a Vadnyugatról. (Kalendárium Press)

 

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.