35 éve hunyt el SZEMES MARI

2023. december 10-én 35 éve hunyt el SZEMES MARI színésznő

“Amikor színre lépett megélénkült a nézőtér. Mint amikor felpezsdül a vér, élet költözik a pangó erekbe. Az emberek összesúgtak, ahogy csak a kedvencek megjelenésekor szoktak: a Szemes Mari” – írták róla, s e pár sor jól mutatja, nagy művész volt.

Vidékről jött ő is, mint pályatársai közül oly sokan. Sasváron született, és Gyöngyösről került Pestre. Már főiskolásként többször szerepelt színpadon, később pedig úgy tűnt, hogy valamennyi társulatnak tagja. A fővárosi színházak rendezői ugyanis állandóan keresték, és kínálták neki a “testére szabott” feladatokat. Így azután “mint vendég”, szinte valamennyi budapesti színházban találkozhatott vele a nagyérdemű. Pedig Szemes Mari hűséges típus volt, a színházhoz is. Három évtizeden át volt a József Attila Színház társulatának tagja. Szerepei említésekor nem szabad kihagyni A makrancos hölgy Katáját és a Koldusopera Peacocknéját, valamint egykori köztársasági elnökünk, Göncz Árpád Magyar Médeia című monodrámáját, ami feledhetetlenül bravúros teljesítménye volt, s szerencsére rögzítette a tévé is, úgyhogy ha igaz, ránkmaradt. Filmjeit pedig felsorolni is lehetetlen, ha most a Kakuk Marci és a Tűzoltó utca 25. című mozit emeljük ki, bizonyos, hogy igazságtalanok vagyunk.

De leginkább akkor, amikor megemlítjük, hogy 16 évesen egy fellépésén kétszer is belesült egy József Attila-versbe, mert ilyen később nem fordult vele elő. Meg is kapott minden létező elismerést, kétszer Jászai-díjat, előbb érdemes, majd kiváló művész címet, s végül a Kossuth-díjat. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.