195 éve született SZENDREY JÚLIA

2023. december 29-én 195 éve született SZENDREY JÚLIA, Petőfi Sándor felesége

Alakja ma is nagy viták tárgya az irodalmi hagyományban, akkoriban, özvegységre jutván pedig a nemzet céltáblája volt. Hiszen a mártír költő nagyon szerette, Júlia azonban hamar eldobta az özvegyi fátylat, s ezt nem bocsájtotta meg neki a szabadságharc elvesztésén szomorkodó nemzet.

De kezdjük az elején. Kapcsolatuk a kezdet kezdetétől zűrzavarosnak volt mondható, Júlia apja ellenezte lánya rangon aluli házasságát, de maga Júlia is habozott egy darabig. Annyira, hogy Petőfi, aki halálosan beleszeretett a lányba, dühében megkérte egy színésznő kezét, még szerencse, hogy a papírok elintézése hosszúra nyúlt, így meggondolta magát, s végül szinte megszöktette Júliát. Akinek szépségéről és emberi tulajdonságairól meg-oszlottak a vélemények. “Én megvallom, hogy nem találtam olyan szépnek, mint aminőnek Sándor versei megörökíték” – írta finoman Jókai, s részletezte is: “alacsony termete volt, egészséges arcszíne, de férfias metszésű szája, mindegyik szeme szép volt külön, de a kettő közt nem volt összhangzás, amellett rövid hajat viselt”. Akárhogy is, Petőfi teljesen belebolondult Júliába, de boldogságuk rövidre sikerült, Petőfit hítta a haza, elesett a csatában, Júlia pedig özvegyen maradt, s amint Schöpflin Aladár írta: “Semmiféle közkívánat nem tehet kis lelket naggyá”.

Júlia pedig nem vállalta a mártíriumot, elhagyta Petőfi nevét, férjhez ment Horváth Árpád egyetemi tanárhoz, s még közel két évtizedet élt honfitársai többségének néma megvetése közepette. Végül elhagyta második férjét, s magányosan halt meg negyvenévesen. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képen látható könyvet antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.