120 éve született NEUMANN JÁNOS

2023. december 28-án 120 éve született NEUMANN JÁNOS matematikus

Kiváló tudós matematikus volt, tudósgenerációk egész sorát nevelte fel. Fontos szerepet játszott az elektronikus számítógépek kifejlesztésében, hiszen annak alapvető tételei – a kettes számrendszer alkalmazása, a memória kérdése, a programtárolás és az utasításrendszer – mind tőle származnak. A Princeton Egyetemen dolgozott, egyik amerikai munkatársa így összegezte munkásságát: “Szilárd meggyőződésem szerint Neumann-nak a számítógép kifejlesztésében vállalt része minőségileg lényegibb, mélyebb és nagyobb hatású volt bárki másénál. Neumann nemcsak alapvető jelentőségű eredményeket ért el, hanem ezeket összefüggő egésszé tudta integrálni”.

Zseniális tudós volt, egy vacsorázó társaságban például valaki komoly matematikai problémáról tett említést, mire kért egy szalvétát, és két falat között felskiccelte a megoldást. Kevesen tudják róla, hogy az egész világon szakmai tekintélynek számító Neumann szenvedélyes viccmesélő és -gyűjtő volt. Viccek ezreit tárolta – számítógép híján – hatalmas kartoték-rendszerben, témák szerint csoportosítva, külön gyűjtve az Arisztid- vagy a Móricka-vicceket. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.