80 éve született KEITH FLOYD

2023. december 28-án 80 éve született KEITH FLOYD brit mesterszakács

A csokornyakkendős úriember eredetileg újságíró volt, és fiatalon nagyon sokat járt moziba. Egyszer látott egy háborús filmet, és úgy megtetszett neki a katonaélet, hogy beállt a hadseregbe. Akkoriban éppen az utolsókat rúgta a brit oroszlán, ha csak romjaiban is, de még létezett az egykori gyarmatbirodalom maradványa, s az ifjú bakát az egyik egzotikus országból a másikba vezényelték. Mivel pedig mindig szeretett enni, a világ távoli tájain megismerkedett a helyi ételspecialitásokkal. Megtanult főzni is, aztán a puskát lecserélte a fakanállal, és leszerelése után éttermet nyitott Bristolban.

Ami hamar nagyon népszerű lett, és 1984-ben egy szép napon ott vacsorázott egy televíziós producer is. Vélhetőleg ízlett neki a koszt, mert bekopogott a tulajdonoshoz, és tévéműsort ajánlott neki. Így lett Keith Floyd mesterszakács, s csakhamar világszerte ismert és kedvelt showman. Húsz tévésorozatát a világ számos pontján milliók nézték, a magyar képernyőkre is több eljutott közülük, például a különösen jólsikerült Fieszta a fjordokon. Floyd emellett írt vagy húsz könyvet is, a Floyd főz című szakácskönyve és a Serpenyőn túl című önéletrajza nálunk is megjelent, igaz, hamar elkapkodják, most se kapni egyiket se.

Főzőműsorai sikerének titkát nem könnyű megfejteni, Jamie Oliverhez hasonlóan ő is könnyen vette a dolgokat, marékszámra szórta az ételekbe a belevalókat, tudott főzni sárból tapasztott kemencében Afrikában és himbálózó hajón az óceán közepén. S mivel szerinte főzni és enni nagy boldogság, sosem maradhatott ki ételeiből valamilyen jóféle itóka sem, aminek maradékát aztán meg is itta a kamerák előtt. És ettől mind ő, mind a nézők jól érezték magukat.

A nézők ma is kedvükre szórakozhatnak Floyd műsorain, de csak régieken, a showmannek is nagyszerű szakács új filmeket már nem forgat, 2009-ben ugyanis meghalt szegény. (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.