135 éve hunyt el RUDOLF trónörökös

2024. január 30-án 135 éve hunyt el RUDOLF osztrák trónörökös

A lázadó Habsburg Ferenc József császár fia volt, ennek ellenére érzékeny a szociális problémák iránt, s ezzel a magatartásával teljesen kirítt a bécsi udvarból. Az osztrák kormányzat aggódott is liberális gondolkodásmódja miatt, bűnéül rótták fel azt is, hogy rokonszenvvel viseltetett a magyarok iránt, s ezért a színfalak mögött sok támadás érte.

Ilyen körülmények között következett be a tragédia; a mayerlingi vadászkastélyban holtan találták a főherceget és szerelmesét, Vetsera Mária bárónőt. Haláluk után Ferenc József hivatalos közleményt adott ki, amelyben az állt, hogy a szerelmespár önkezével vetett véget életének. Ezt a verziót már annak idején is sokan kétségbe vonták, felvetették a gyilkosság lehetőségét is, de senki nem tudott biztosat.

Az ügy 1983-ban vett fordulatot, amikor Zita, IV. Károly király özvegye 90 évesen interjút adott egy lapnak, s azt mondta: “nem akarnám elhagyni ezt az árnyékvilágot, mielőtt föl ne fednék egy rettenetes titkot, amelyet a lelkem legmélyén rejtegetek. A mayerlingi tragédiáról ismert, és azóta elfogadott hivatalos változat valótlan. Nem, Rudolf és Mária nem lettek öngyilkosok. Megölték őket, és utána politikai okokból elhallgatták a gyilkosságot.” (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.