70 éves JOHN TRAVOLTA

2024. február 18-án 70 éves JOHN TRAVOLTA amerikai színész

Pályafutása két részre osztható. Az elsőbe két világszerte nagy népszerűséget szerzett zenés-táncos film tartozik, a Szombat esti láz és a Grease. A diszkókorszak jelképes alkotásai világhírnevet szereztek Travoltának is, 1976-ban a legjobb férfi énekesként, két év múlva már a legjobb színészként ünnepelték Amerikában, Oscar-díjra jelölték, az Olivia Newton-Johnnal előadott You’re The One That I Want és Summer Nights című dala pedig vezette az amerikai és a brit slágerlistát. A színikritikusok azonban nem becsülték semmire – tegyük hozzá: joggal -, s ítéletüket az is alátámasztotta, hogy a diszkóláz múltával Travolta szerencsecsillaga is leáldozott, a nyolcvanas években alig kapott szerepet, s az a néhány filmje is megbukott.

Pályafutásának második szakasza 1994-ben kezdődött, amikor a Ponyvaregény című filmben bebizonyította, hogy nem csak nyálas szépfiú, hanem tényleg színész, Quentin Tarantino kultfilmjében Vincent Vega szerepét alakítva hibátlanul játszott. A kritikusok is meglepődtek, megváltoztatták véleményüket, s megintcsak igazuk lett, mert a Ponyvaregény óta is többször bizonyította sokáig rejtve maradt tehetségét. Híres filmje a Kardhal, a Hajlakk és a Faterok motoron.

Szerepei alapján talán azt hihetnénk, hogy botrányos életű világsztár, pedig valójában nagyon jóravaló ember. Egyetlen balhéja sem ismert, közel három évtizedig – szegény asszony 2020-as haláláig – élt első és egyetlen feleségével, Kelly Preston színésznővel, és csöndben nevelték fel gyermekeiket, akik közül Jett korán meghalt, s a szülők érthetően nagyon nehezen tudták – ha tudták egyáltalán – feldolgozni a halálát. Egyszóval John jóravaló ember, a néhai Lady Diana nem véletlenül őt kérte meg egyszer, hogy legyen a táncpartnere a washingtoni Fehér Házban. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.