10 éve hunyt PACO DE LUCIA

2024. február 25-én 10 éve hunyt PACO DE LUCIA spanyol gitárművész

Cádizban született 1947-ben, s már 11 évesen gitárt ragadott – amolyan csodagyerekként. A flamenco, a latin muzsika lett a mindene, s ennek a zenének egyik legjelentősebb megújítója, a modern flamenco megteremtője volt. Akkor ismerte meg nevét a világ, amikor Cameron de la Isla énekessel koncertezett Spanyolország és Latin-Amerika legjelentősebb színpadain. Népszerűség dolgában talán csak Julio Iglesias vetekedhetett vele a spanyolajkú zenészek között.

Tagja volt a világhíres gitár-triónak, amelyet rajta kívül Al Di Meola és John McLaughlin alkotott. Több mint húsz lemezt jelentetett meg, s mindegyik rendkívüli nagy példányszámban fogyott, egyik legszebb felvétele Concierto de Aranjuez 1978-ban jelent meg. Azt viszont nem lehetett elmondani róla, hogy meguntatta volna magát rajongóival, keveset koncertezett, ezért minden egyes fellépése kiemelkedő kulturális esemény volt. Szerencsére járt nálunk is. De már nem jöhet, 2014-ben elhunyt szegény. (Kalendárium Press)

This entry was posted in classical music, halálozási évforduló, könnyűzenei, külföldi évfordulók, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.