80 éves ROGER DALTREY

2024. március 1-jén 80 éves ROGER DALTREY angol énekes és színész

Közismertebb nevén Tommy, vagyis a Who együttes énekese a hatvanas évek elején egy bizonyos Detours együttes tagja volt, ide csábította John Entwistle-t, majd különösebb csábítás nélkül csatlakozott hozzájuk Pete Townshend is. Sok kitűnő zenészt kísértek 1962-ben és 1963-ban, majd 1964-re önállósultak, és The Who-ra keresztelték önmagukat. A Who volt az első együttesek egyike, amelyik spórolt a hangszerekkel, s nem töltötte ki a szinte kötelező háromgitáros keretet. A már három említett úr mellé negyedikként Keith Moon, a dobos érkezett – a teljesség kedvéért Townshend gitározott, Entwistle basszusozott.

Bár végigdarálták a 64-es évet, a nagy áttörés 1965-ben következett be: amikor eljátszották az I Can’t Explaint, az Anyway Anywhere Anyhow-t és persze a My Generationt, egy nemzedék kultikus nótáját. És jöttek a jobbnál jobb bulik és lemezek, Woodstock, Wight-sziget, meg amit akartok. S persze a Tommy valamint a Quadrophenia, az első és legsikeresebb rockoperák.

Ünnepeltünk hosszú évtizedek óta színészként is szerepelget, több mozifilmben és tévéprodukcióban játszott, de Oscarra még nem jelölték. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

This entry was posted in könnyűzenei, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.