40 éve hunyt el AHMED SÉKOU TOURÉ

2024. március 26-án 40 éve hunyt el AHMED SÉKOU TOURÉ guineai politikus

Nagy kópé volt, már fiatalon a gyarmatosítás elleni nemzeti ellenállás hőse, már amennyiben a suliban megtagadta a francia történelem tanulását. Miután szép sorban kitették Guinea szinte összes iskolájából, politikusnak állt, mondván, arra mindenki jó, és igaza lett.

Karrierje állomásainak ismertetésétől most tekintsünk el, a lényeg az, hogy amikor 1958-ban Guinea függetlenné vált, Sékou Touré lett az ország első államfője. Ám míg az elnyomás idején lelkesen harcolt a szabadságért, ő kerülvén a hatalomba, ezt nem nagyon akarta másoknak is biztosítani. Betiltotta a pártokat – pontosabban egypártrendszert vezetett be -, ellenfeleit száműzte vagy bebörtönözte. Haláláig megszakítás nélkül ő volt Guinea elnöke, négyszer választották újra – de ez diktatúrákban nem meglepő. Mert Sékou Touré Guineája azért egyeduralmi rendszer volt, ne legyenek kétségeink. De Sékou Touré azért a jobbik fajtából volt való, még verseket is faragott.

Egész életében az imperializmus ellen küzdött, ám – ahogy mondani szokták: a zuhanó repülőgépen mindenki istenhívő lesz -, halálos betegen ő se Conakryban, hanem a legnagyobb ellenségének számító Egyesült Államokban kezeltette magát. Végül Clevelandben halt meg. (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , , , , . Bookmark the permalink.