65 éve hunyt el RAYMOND CHANDLER

2024. március 26-án 65 éve hunyt el RAYMOND CHANDLER amerikai író

Konszolidált jólétben nőtt fel, Angliában és Franciaországban tanult, úgyhogy szép karriert futhatott volna be, ha rá nem kap az ivásra. Mértéktelen italozása miatt azonban sokáig nem vitte semmire, számtalan foglalkozást kipróbált, majd írni kezdett, de novelláit a kritika nem becsülte semmire. Végső kétségbeesésében aztán írt egy detektívregényt, amelynek főhősét jórészt magáról mintázta, és pont ezzel nyert.

Philip Marlowe ugyanis gyökeresen különbözött a korábbi bűnügyi regények főszereplőitől; nem volt se rendőr, se bűnöző, hanem magándetektív, egy minden hősi pátosztól mentes hús-vér ember. Aki Chandlerhez hasonlóan ivott, bagózott, és nem volt pénze soha. Chandler azonban végül kitört pénzzavarából, könyvei ugyanis óriási sikert arattak, és Philip Marlowe – például Humphrey Bogart alakításával – a filmen is meghódította a közönséget.

De Chandler és Marlowe egy közös tulajdonsága mindvégig megmaradt; mindketten szerették a szép nőket, a krimi klasszikus mestere is egy fotómodellt vett feleségül. Igaz, az asszony húsz évvel idősebb volt nála. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képen látható könyvet antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.