215 éve született NYIKOLAJ GOGOL

2024. április 1-jén 215 éve született NYIKOLAJ GOGOL orosz író

Az orosz irodalom “atyja” kivételesen tehetséges gyerek volt, remekül festett, érdekelte a jog és a történelem, s kortársai szerint egy nagy színész veszett el benne. Felnőve festő akart lenni, majd történelmet tanított a pétervári egyetemen, s ha nem kezd írni, bizonyára tekintélyes tudós lesz belőle.

Persze nem volt sima a pályakezdése, legelső nyomtatott írásáról lesújtó kritika jelent meg, s mivel ehhez még nem volt hozzászokva, nagyon a szívére vette, összeszedegette a példányokat, és elégette. Bánatában külföldre ment, hazatérése után pedig jelentkezett színésznek. Ne szépítsük a dolgot: a direktor kifejezetten csúnya férfinak tartotta, s ezért nem vette fel. Erre Nyikolaj megint bánatos lett, de most nem ment sehová, otthon maradt, és írni kezdett.

S ekkor már szép sikereket aratott, így írónak állt, s olyan remekművek kerültek ki a keze alól, mint A revizor, a Holt lelkek és A köpönyeg, mely utóbbi meghatározó befolyást gyakorolt az utókorra, nem véletlenül állapította meg Dosztojevszkij, hogy az egész orosz irodalom Gogol Köpönyegének ujjából bújt ki.

Alighanem ő a világirodalom egyik legnagyobb humoristája, Puskin nevetőgörcsöt kapott a Holt lelkek olvasása közben, amelyet Arany János sietve lefordított magyarra is. Gogol tragédiája, hogy abban a szomorú Oroszországban élt, amelyről keserűen vidám írásaiban is olvashatni, nem csoda, hogy elborult az elméje szegénynek. A Holt lelkek második kötetét el is égette, majd szó szerint éhhalálra ítélte magát. 43 rubel 88 kopejka maradt utána, “Keserű szókkal nevetek” – ezt vésték a sírkövére. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képen látható könyvet antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.