85 éve hunyt el ANTON MAKARENKO

2024. április 1-jén 85 éve hunyt el ANTON MAKARENKO orosz pedagógus

Nevelési módszereit legendák övezik ma is, s bár munkásságát kevesen ismerik, a híres “makarenkói pofon”-ról hallott mindenki. A nevezetes fülest kiérdemelni különben egy Zadorov nevű fiatalembernek jutott dicsőségül egy munkatelepen, amelyet Makarenko kiskorú bűnözők részére alapított. Zadorov azért kapta a pofont, mert nem akart dolgozni, s voltaképpen maga Makarenko provokálta ki, a konfliktusok során ugyanis “némi lappangási időt hagyott, látszólag szemet hunyt”, amíg el nem következett az a pillanat, amikor az időben elcsattant pofon elérte a kívánt nevelési célt.

Makarenko munkatelepén nem volt könnyű megúszni a pofont, gondosan megválogatta ugyanis, hogy milyen feladatot kire bíz, a tolvajokkal általában őriztetett valamit – például az akkortájt kincsnek számító kenyérjegyet. Mivel pedig a részegeskedés mindenkit érintett, beállt neveltjei közé, és együtt verték szét a falusi szeszfőzdét. Egyébként is híve volt a szokatlan eljárásoknak, az egész Szovjetunióban az ő kommunája volt az egyetlen akkoriban, ahol együtt nevelkedtek a fiúk és a lányok, ráadásul közös folyosóra tette hálótermeiket is. Kissé naívan azt gondolta ugyanis, hogy az illetlen szexuális vágyak csak tétlen társaságban burjánzanak, az ő gyermekei viszont keményen dolgoznak, így “az önuralomra késztető munkafeltételek és az életrend előnyösen hatnak a nemek közti érintkezésre”.

Bár Makarenko kiváló pedagógusként sok helytálló megállapítást tett, ez esetben – ki tudja miért – nem vált be teljesen a számítása. (Kalendárium Press)

Pedagógiai hősköltemény című könyvét antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.