95 éve született MAX VON SYDOW

2024. április 10-én 95 éve született MAX VON SYDOW svéd színész

Amint a neve is mutatja, német nemesi ősökkel dicsekedhetett, de persze nem dicsekedett vele, legendásan szerény ember volt. Pedig lett volna mivel büszkélkednie, hiszen ja jól számolunk, tíz filmet forgatott a világhírű rendezővel, Ingmar Bergmannal, így olyan örökbecsű művészi alkotások részese volt, mint A hetedik pecsét, a Csend, a Szenvedély és az Érintés. De sokat dolgoztak együtt színpadon is, mert mindketten úgy érezték, világszemléletük tökéletesen megegyezett, sőt, még a humoruk is hasonló volt.

A stockholmi Királyi Színház tagja volt, s olyan parádés alakítások fűződnek a nevéhez, mint a Peer Gynt, a Faust és a IV. Henrik címszerepe. A világ azonban filmjei révén ismeri, híres mozija a díjakkal elhalmozott Hódító Pelle, Bille August remeke, de hosszan lehetne még sorolni, mert több mint százharminc film van mögötte.

Halála előtt már évtizedekkel a filmművészet klasszikusa volt, nagyságát talán az mutatja a legjobban, hogy bátran elvállalhatta a közreműködést olcsó és népszerű sikerfilmekben is, évtizedek alatt kivívott művészi tekintélyén nem esett csorba. Játszott például a Flash Gordon, a Conan, a barbár, A keselyű három napja, a Dűne és Az ördögűző című moziban. Amikor a Különvélemény című filmben Tom Cruise partnere volt, fiatal amerikai kollégája nagy tisztelettel vette körül.

Hazájában egészen kivételes megbecsülésben volt része, gyakran vendégeskedett állami rendezvényeken, megfordult a királyi udvarban is. Pedig a felhajtást nem nagyon kedvelte, legszívesebben a Balti-tenger egyik szigetén fekvő házában múlatta az időt, nyáron kertészkedett, télen pedig alaposan befűtötte a kandallót, és olvasgatott vagy régi filmeket nézett. No nem a sajátjait, hanem Jean Gabin, Robert De Niro és Al Pacino filmjeit. A nagyszerű színművész 2020-ban hunyt el. (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.