425 éve hunyt el GABRIELLE D’ESTRÉES

2024. április 10-én 425 éve hunyt el GABRIELLE D’ESTRÉES, IV. Henrik francia király szeretője

Egy előkelő márki lánya volt, s III. Henrik király udvarában nőtt fel. Kivételes szépségű lány lett belőle, s előnyös külsejéhez fiatalos báj és természetes kedvesség társult, nem csoda, hogy elbűvölte a férfiakat.

Szűzies erények tekintetében már közel sem volt ilyen jól eleresztve, hódolóinak nem tudott sokáig ellenállni, s nem is nagyon titkolta vágyait. Egyik szeretőjét, Bellegarde herceget még Chartres ostromához is elkísérte, ahol felfigyelt rá IV. Henrik király, akiről szintén nem mintázhatták volna meg a hűség szobrát. A király azonnal beleszeretett a 18 éves lányba, s hogy mindig maga mellett tudhassa, gyorsan férjhez adta, bár a házasságot nemsokára érvénytelenítették.

Nem túlzás azt állítani, hogy Gabrielle teljesen megbolondította a királyt, megesett, hogy IV. Henrik a győzelem küszöbén a csatát is odahagyta, hogy el ne késsen találkájukról, és fennmaradt egy levele – ami jól mutatja a korabeli közízlést is -, amelyben megírta neki, hogy ne mosakodjék tovább, nyolc nap múlva érkezik. A király persze közben nős ember volt, ám ez a legkevésbé sem zavarta, sőt, egy idő után úgy bánt szeretőjével, mintha az lenne a királyné, ő viselte a koronaékszereket, s idővel még az államügyekbe is beleszólt. Ő vette rá például a hugenotta királyt, hogy térjen át a katolikus hitre, azzal a szándékkal persze, hogy viszonzásul a pápa felbontja Henrik és Valois Margit házasságát. Három gyereket is szült a királynak, ennek ellenére célját nem érte el, s mielőtt Henrik a pápával is dacolva elvehette volna, 26 évesen váratlanul meghalt. IV. Henriktől három gyermeke született, tőle származtak a híres Vendome-hercegek.

Minden bizonnyal ő látható a korszak máig egyik leghíresebb festményén. Gabrielle a jobboldali alak, ujjai között a király koronázási gyűrűjét tartja, vele szemben a nővére van, aki megcsippenti a mellbimbóját. (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.