120 éve született JOHN GIELGUD

2024. április 14-én 120 éve született JOHN GIELGUD angol színész, rendező

A legnagyobb Shakespeare-színészek egyike volt, kivételes tekintélynek örvendett mind a színházszerető közönség, mind kollégái körében. Jellemző, hogy vidéki magányából 85 évesen egyszer visszalátogatott a világot jelentő deszkákra, és kirobbanó sikert aratott, pedig szinte úgy kellett kiabálni neki a végszavakat, mert már szinte teljesen süket volt. Ráadásul a szövegét is el-elfelejtette, s ugyebár az angol színházakban nincs súgó. De mindent megbocsájtottak neki, mert igazi színészóriás volt, amint egy kritikus írta: “sohasem lehet többé Prosperót, Leart, Hamletet vagy Cassiust játszani anélkül, hogy a színész nem mérné magát Gielgud teljesítményéhez”.

De meg is tett mindent, hogy megbecsülést szerezzen, 1929-ben fényes West End-i karrierjét odahagyva szerződött le az Old Vic Színházhoz, hogy Shakespeare-t játszhasson, és nagy szerepe volt abban, hogy a halhatatlan drámaköltő művei népszerűek lettek a nagyközönség körében is. Londonban és New York-ban mintegy félezerszer játszotta el Hamlet dán királyfit, de így sem volt megelégedve magával: “sekélyes pali vagyok, otthon szinte sose olvasok Shakespeare-t, inkább valami jó krimit” – nyilatkozta egyszer tréfásan. A film is felfedezte, híres mozija a Gyilkosság az Orient expresszen, a III. Richárd, A könnyűlovasság támadása, a Gandhi és a Prospero könyvei, s kapott két Oscar-díjat is, az egyiket Cassius megformálásáért a Julius Caesarban.

A királynő lovaggá is ütötte, úgyhogy hosszú élete utolsó évtizedeiben mint Sir John éldegélt vidéki kastélyában húsz évvel fiatalabb élettársával. 2000-ben halt meg. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.