265 éve hunyt el GEORG FRIEDRICH HÄNDEL

2024. április 14-én 265 éve hunyt el GEORG FRIEDRICH HÄNDEL német zeneszerző

Egészen különleges dolog, hogy az angolok nemzeti zeneszerzője német volt, aki bár zenélt a hazájában is, és bejárta Itáliát, művészete azonban Angliában bontakozott ki, a király – akinek a Vízizenét komponálta – még az állampolgársággal is megtisztelte.

Joggal gondolhatnánk tehát, hogy az angolok körében általános tiszteletnek örvendett, de ez persze nem így volt. Pedig múlhatatlan érdeme, hogy az olasz operát ő honosította meg Londonban, negyven operájának sikeréért azonban állandóan meg kellett harcolnia, egyes nacionalista körök pedig a nemzeti zene védelmének ürügyén valóságos hadjáratot folytattak ellene. Szerencsére – tehetnénk hozzá -, mert Händel megunva a kilátástalan harcot, egyszercsak visszavonult a zenei közélettől, és “mérgében” komponálta meg élete fő művét, a Messiás című oratóriumot. Az új műfaj szerencsére már nem sértette a nacionalisták érzékenységét, a sikert kihasználva pedig Händel csodálatos oratóriumok sorát komponálta.

De a későn jött elismerésnek sem tudott önfeledten örülni szegény, egy szélütés következtében a fél oldalára megbénult, és teljesen megvakult. Hiába bántották annyit választott hazájában, angolként akart meghalni – Nagypénteken -, s kérte, hogy a nemzeti panteonban, a Westminsterben temessék el. Nagyszombaton halt meg, s a “tömzsi szász”-t a legnagyobb angolok nyughelyéül szolgáló Westminsterbe temették. (Kalendárium Press)

This entry was posted in classical music, halálozási évforduló, külföldi évfordulók, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.