395 éve született CHRISTIAAN HUYGENS

2024. április 14-én 395 éve született CHRISTIAAN HUYGENS holland fizikus, matematikus és csillagász

Csodagyerek volt, tizenhatévesen már a tekintélyes leydeni egyetemre járt, 22 éves korában pedig megcáfolta egy becsületben megőszült matematikus eredményét a kör négyszögesítésével kapcsolatban. A legmagasabb tudós körök is felfigyeltek a merész, de zseniális ifjúra, aki az elismerés hatására még lelkesebben folytatta a természet titkainak kutatását.

Számos világraszóló felfedezéssel ajándékozta meg az emberiséget. Remek távcsöveket épített, a tükröket saját maga tervezte üvegcsiszolóval készítette, s nem egy távcsövének hossza elérte a tíz métert, amely szenzációs teljesítmény volt akkortájt. Saját távcsövével fedezte fel a Saturnus Titán nevű holdját is, s ő bizonyította be a Saturnus gyűrűinek létezését. Neki köszönhetjük az ingaórát is, amellyel először vált lehetségessé a másodpercnyi pontosságú időmérés. Ez ugyan akkortájt nem sokat számított az átlagembereknek, tudományos hasznát azonban nem lehet túlbecsülni. Mellesleg kitalált – XIV. Lajos korában – egy “lőporgépet” is, amely a robbanómotorok ősének tekinthető. Egyéb eredményeit felsorolni is lehetetlen, talán még érdemes azonban megemlíteni, hogy egyik munkájában azt a kérdést boncolgatta; vajon élnek-e értelmes lények más bolygókon?

Kétségtelen zsenialitása ellenére talán viszonylag kevésbé ismert a neve, pedig a legnagyobbak között kell szólni róla. Amint a XIX. század neves tudománytörténésze, Heller Ágost is tette, amikor így írt: “Azért az egyedüli helyes, s a természet tudományos felfogására és megértésére vezető út az, amelyet Galilei megnyitott, és amelyen Huygens és Newton haladt”. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.