215 éve született PROSPER MÉRIMÉE

Szeptember 28-án 215 éve született PROSPER MÉRIMÉE francia író

Nem vette véresen komolyan az irodalmat, gazdag család sarjaként játszogatott vele. Az egyik legnevesebb hamisító volt. Mivel nagyon sok nyelven tudott, saját műveit úgy adta ki, mint fordításokat. Kitalált például egy Clara Gazul nevű spanyol színésznőt, s annak lefordított drámáiként adta közre írásait. Azután meg nagysikerű népdalgyűjteményt jelentetett meg azokból a szerb dalokból, amelyeket a Balkánon gyűjtött, de természetesen sosem járt Szerbiában. S amikor egy nyelvész keserves munkával rájött a csalásra, s szenzációsnak szánt cikkben leleplezte, Mérimée válaszcikkében megdícsérte a nyelvész kiemelkedő tudását, s ezzel el is volt intézve a dolog.

A leleplezés a legkevésbé sem érintette Mérimée tekintélyét, kivált, hogy később írt azért egy saját művet is, a Carment, amely elég jól sikerült, Bizet belőle komponálta az egyik legszebb francia operát. Nemcsak az irodalommal szórakozott, de az életben is nagy játékos volt. A legelőkelőbb körökben forgott, a dámák imádták, sok szép hölgy terjesztette büszkén, hogy Mérimée a szeretőjévé fogadta. Még a titokzatos Madame Récamier-vel is összehozta a pletyka, de az igazságot talán csak a híres rekamié ismeri. A kellemes modorú aranyifjú bekerült az udvarba is, bensőséges viszonyban állt III. Napoleon császárral, sőt rangban rögtön utána következett, hiszen ő volt a Szenátus elnöke.

Korábbi irodalmi csalásainak csak élete végén látta kárát; amikor jóbarátja, Puskin verseit kezdte fordítani, senki nem hitte el, hogy a költemények valóban a halhatatlan orosz művei, s nem megint Mérimée akarja hamisítványaival megtréfálni olvasóit. (Kalendárium Press)

 

 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.