Mai évfordulóink – 2018. november 9.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. november 9., péntek

a Nap kél 6.40, nyugszik 16.16 – a Hold kél 8.13, nyugszik 17.45 órakor

mottó: “Érző embernek egy hazája van: a demokrácia.” Ivan Turgenyev

– Tivadar napja. Görög, illetve latin eredetű név, a Theodorus a középkorban nagyon népszerű volt, két pápa is viselte. Nem véletlen, hisz jelentése: Isten ajándéka. Ma Teodor nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög egyházban több szent ünnepét is előírja mára a naptár. Szent Onezifor és Porfir Diocletianus császár alatt szenvedett szörnyű kínhalált, Szaloniki Szent Sándor pedig Maximianus császár idejében. Szent Matróna előbb álruhában egy férfi kolostorban élt, majd női kolostort alapított Konstantinápolyban. Százévesen halt meg 492-ben. Szent Antal vértanú kőműves volt, és egy pogány ünnepen szétverte a bálványokat, amiért megkínozták, és elűzték, s mikor már azt hite, megmenekült, kardokkal darabokra szabdalták. Kolobosz János szerzetes atya alázatosságával és szelídségével tűnt ki V. századi kortársai közül.

Ma: – Ma van Kambodzsa nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 80 éve történt a KRISTÁLYÉJSZAKA, amikor a fasiszta Németországban tulajdonképpen megkezdődött a zsidók fizikai megsemmisítése.

– 65 éve lett független ország KAMBODZSA. * * *

– 200 éve született IVAN TURGENYEV orosz író. Egy tábornok gyermeke volt, negyvenszobás családi kastélyban nevelkedett, így igazán méltánylandó hogy novelláiban ő tárta fel először az orosz parasztok jellemének sajátosságait, és mutatta be a muzsikok nyomorúságos életét. Sokat köszönhetett a parasztoknak, legfőképpen azt, hogy megtanult oroszul, mert otthon csak franciául beszéltek. Leghíresebb műve az Apák és fiúk.

– 100 éve hunyt el GUILLAUME APOLLINAIRE francia költő. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves BILLE AUGUST dán filmrendező. Építészetet tanult, s éppen négy évtizede forgatta első játékfilmjét, a nyolcvanas évek közepén Tvisztelj és ordíts című filmjével aratta első sikerét. Legjobb filmje a Hódító Pelle, amely egy sor díjat nyert; megkapta a cannes-i fesztiválon az Arany Pálmát, sőt az Oscar-díjat is. Az elismerés nyomán azóta nagy kedvvel dolgozik, jól sikerült mozija a Kísértetház, valamint a Liam Neeson és Uma Thurman főszereplésével készült Nyomorultak. Nagyszerű filmje a Goodbye Bafana.

– 30 éves NIKKI BLONSKY amerikai színésznő, a Hajlakk című film egyik főszereplője.

– 50 éves LUIS MESA kolumbiai színész, a Betty, a csúnya lány című filmsorozatban Daniel Valencia alakítója.

– 50 éves AXEL SCHULZ német ökölvívó, a profi nehézsúly egykori német bajnoka, az IBF volt világbajnokjelölte, aki azonban 1994-ben nem tudta megverni George Foremant.

– 70 éves LUIZ FELIPE SCOLARI brazil labdarúgó-edző, a 2002-es világbajnokságon győztes brazil, majd a 2004-es Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett portugál válogatott mestere, most a Palmeiras vezetőedzője. Ma ünnepel még:

– ANDREAS BREHME (1960) német labdarúgó, a Bayern München játékosaként német bajnok, az Inter légiósaként olasz bajnok és UEFA-Kupagyőztes, az 1990-ben világbajnoki címet szerzett válogatott kiválósága, a döntőn az egyetlen – s így természetesen a győztes – gól szerzője.

– ALESSANDRO DEL PIERO (1974) olasz labdarúgó, a Sydney csatára, a 2006-ban világbajnoki címet szerzett válogatott sztárja.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Egyéb, Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.