Mai évfordulóink – 2018. december 30.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2018. december 30., vasárnap

a Nap kél 7.32, nyugszik 16.01 – a Hold kél 0.22, nyugszik 12.21 órakor

mottó: “Van valami nemes abban, mikor hangoztatjuk az igazságot akkor is, ha ezzel önmagunkat ítéljük el.” David Hume

– Dávid napja. A név héber eredetű, s egyfelől vezető személyiség, másfelől szeretett, kedvelt jelentéssel bírt. Már a Bibliából ismert, Izrael második királya viselte, aki a filiszteusok elleni háborúban legyőzte Góliátot. A név a magyar nyelvben is elterjedtnek mondható, I. András királyunk fiát is így hívták. Ma köszöntsük Hunor, Ignác, Lotár és Zalán nevű ismerőseinket is!

– Az egyház ma tartja a Szent Család ünnepét. A Santa conversazione körébe tartozik természetesen Szűz Mária a kisded Jézussal és Szent József, de sokszor a családi körhöz számítják Szent Annát, néha Szent Erzsébetet és ritkán Keresztelő Szent Jánost is. A Szent Család a keresztény művészet egyik legkedveltebb témája, de sok templomot is szenteltek neki. Ünnepét XIII. Leó pápa szorgalmazta a XIX. század végén azzal a céllal, hogy imádságos alapot adjon az akkoriban válságba jutott családeszmény erősítésének. A család tisztelete ugyanis ősi erény, már a Tízparancsolat is a szülők tiszteletére kötelez.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 90 éve született BO DIDDLEY amerikai rockzenész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 40 éve hunyt el HONTHY HANNA operettprimadonna. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 40 éve hunyt el SÁNDOR JENŐ dalszerző. A húszas-harmincas évek egyik legnépszerűbb slágerszerzője volt, magyar nótái, dalai közül több örökzölddé vált, például a Van egy szőke asszony… és a Nem tudom, az életemet hol rontottam én el… kezdetű. Sok magyar filmhez komponált zenét, Karády Katalin különösen szívesen énekelte őket. Írt operetteket is, közülük a Halványsárga rózsa és a Weekend aratta a legnagyobb sikert. Egyébként jogi doktorátussal a zsebében nappal szorgalmas kistisztviselő volt, a bohém világot oly híven visszatükröző dalait éjszakánként komponálta. Sőt, maga is hegedült, saját népi zenekara volt.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves ZSÁMBÉKI GÁBOR rendező. Kaposvárott kezdte pályafutását éppen négy és fél évtizede, 1968-ban, s hetvenes évek végén egy ideig volt a Csiky Gergely Színház igazgatója is. Pont négy évtizede, 1978-ban került Budapestre, a Nemzeti Színház vezető rendezője lett, majd 1982-ben a Katona József Színházba szerződött, s a társulat azóta is jórészt az ő elképzelése szerint dolgozik. 1989-2011 között ő volt a színház igazgató-főrendezője, és számos nagy siker részese, a Katona például a legtöbbet utazó magyar színház, több mint félszáz külföldi városban léptek már fel. Zsámbéki különben régivágású színidirektor, szerinte a legjobb a “bentlakásos” színház lenne, amelyben persze maga is rendez. Emlékezetes darabja A konyha, A revizor, az Übü király és a Csirkefej. Az idén kerek születésnapján kívül egy másik évfordulóra is emlékezhet, éppen 30 éve, 1988-ban kapott Kossuth-díjat.

– 45 éves JASON BEHR amerikai színész, az egyik magyar kereskedelmi csatornára is eljutott Roswell című filmsorozatban Max alakítója.

– 45 éves ATO BOLDON trinidadi atléta, világbajnok, a sydney-i olimpián a 100 méteres síkfutás ezüst- és a 200 méteres síkfutás bronzérmese.

– 65 éves HOMONYIK SÁNDOR rockzenész, énekes, az East együttes tagja, majd a Rockszínház társulatának énekese, az MHV együttes egyik alapítója, az Álmodj királylány című dal előadója. (A továbbiakat lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– BEN JOHNSON (1961) kanadai atléta, aki a szöuli olimpián szenzációs világcsúccsal nyerte a 100 méteres síkfutást, de doppingolás miatt eredményét megsemmisítették, őt pedig eltiltották.

– BERTI VOGTS (1946) német labdarúgó, edző, a Borussia Mönchengladbach és az 1974-ben világbajnoki címet szerzett válogatott sztárja, majd az 1996-ban Európa-bajnokságot nyert válogatott szövetségi kapitánya, korábban a nigériai, utóbb az azerbajdzsán válogatott szövetségi kapitánya, a népszerű Terrier.

– TIGER WOODS (1975) amerikai golfozó, a világranglista éllovasa, minden idők legeredményesebb golfjátékosa.

– ZSÉDENYI ADRIENN (1974) énekesnő, a Valahol egy férfi vár, a Motel és a Fekete rúzs című dal előadója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.