Mai évfordulóink – 2019. február 21.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. február 21., csütörtök

a Nap kél 6.40, nyugszik 17.16 – a Hold kél 19.43, nyugszik 7.56 órakor

mottó: “Olvasni annyi, mint egészen egyedül lenni valakivel.” Márai Sándor

– Eleonóra napja. Arab eredetű név, amely görög közvetítéssel terjedt el, jelentése az arabban: Isten világossága, a görögben pedig: könyörületes. Ma Bódog és a most ünneplő György nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Damiáni Szent Péter emléknapja. Ostia püspöke volt, de később elvonult a világtól, és szentéletű szerzetesként is megbecsülést szerzett. Kiváló szónok és költő volt, ő írta a középkor talán legszebb vallásos himnuszait. Ékesszólásának nagy hasznát vette, amikor szembe-szállt a II. Sándor pápa ellen fellépő ellenpápával. Tanításainak alapgondolata az volt, hogy minél többet fáradozik egy keresztény önmaga megszentelődésén, annál inkább hozzájárul Krisztus egész Testének, azaz az Egyháznak az épüléséhez.

Ma: – Ma van az Anyanyelvek Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 410 éve született RAIMONDO MONTECUCCOLI olasz származású osztrák hadvezér. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 85 éve hunyt el AUGUSTO CÉSAR SANDINO nicaraguai népfelkelő, a nicaraguai sandinista mozgalom névadója. (Részletesebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 40 éves JENNIFER LOVE HEWITT amerikai színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 30 éves CORBIN BLEU amerikai színész, a High School Musical-filmek szereplője.

– 70 éves GÁTI OSZKÁR színész, a Lóvátett lovagok, a Ki látott engem?, a Galilei és az Osztrigás Mici című film szereplője, az Életképek című tévésorozat közreműködője. (A továbbiakat lásd külön posztban!)

– 70 éves RONNIE HELLSTRÖM svéd labdarúgó, a Hammarby és a Kaiserslautern kapusa, 77-szeres válogatott, hazájában kétszer is az Év játékosa, a népszerű Sonnyboy.

– 50 éves PETRA KRONBERGER osztrák sízőnő, kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok, háromszoros Világ Kupa-győztes.

– 40 éves MAHÓ ANDREA színésznő, egyebek mellett a Madách Színházban Az operaház fantomja című musical főszereplője, Operettszínházben pedig a Rómeó és Júlia női címszereplője. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 60 éves RÁK KATI színésznő, a Délibábok országa és a Levelek Perzsiából című film szereplője, a Pasik című tévésorozat közreműködője. (A továbbiakat lásd külön posztban!)

– 70 éves ZEMPLÉNI MÁRIA operaénekesnő, kiváló szoprán, az Operaház magánénekese, emlékezetes Pamina, Manon, Salome és Lauretta. Ma ünnepel még:

William Baldwin

– WILLIAM BALDWIN (1963) amerikai színész, az Egyenesen át, a Láng- lovagok, a Sliver, az Összetört képmás, Az utca törvénye és a Tiszta játszma című film szereplője.

– ANTHONY DANIELS (1946) angol színész, a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág és a Jedi visszatér című filmben C-3PO “alakítója”.

– FODOR RAJMUND (1976) vízilabdázó, világ- és kétszeres olimpiai bajnok, a sydney-i és az athéni olimpián aranyérmet nyert válogatott kiválósága.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.