Mai évfordulóink – 2019. március 28.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. március 28., csütörtök

a Nap kél 5.32, nyugszik 18.07 – a Hold kél 1.30, nyugszik 10.20 órakor

mottó: “Csak a halál világítja meg az életet.” Bohumil Hrabal

– Gedeon és Johanna napja. A Gedeon héber név, s már az Ószövetségben is szerepelt egy Gideon, ő védte meg Izraelt a midjanitáktól. A név jelentése ennek megfelelően: harcos, pusztító. A Johanna a latin Johannes, azaz a János név női változata. Leghíresebb viselője Jeanne d’Arc, azaz Szent Johanna volt, akinek emléknapja azonban májusban van.

– Az egyház ma III. Sixtus pápára emlékezik, aki a hit jeles terjesztője volt, főként Európa északi részén ért el sikereket, akkoriban ment Szent Patrik megtéríteni az íreket. 432-ben lett Szent Péter székének örököse, és múlhatatlan érdemeket szerzett Rómának a gótok pusztítása utáni újjáépítésében. Ő építtette a Szent Lőrinc bazilikát, a lateráni székesegyház keresztelőkápolnáját és a mai Sta Maria Maggiore bazilikát. Közben a hit és az egyház dolgait sem hanyagolta el, amint utódja: Nagy Szent Leó pápa fogalmazott: “Szent falaknak dicső építője, de még dicsőbb emelője a lelkeknek, melyekbe saját jámborságának műveit a messze jövőre kihatólag lerakta.”

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 105 éve született BOHUMIL HRABAL cseh író. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 90 éve született Budapesten PSOTA IRÉN színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 50 éve hunyt el DWIGHT DAVID EISENHOWER amerikai politikus, tábornok. A második világháború idején németországi amerikai megszálló csapatok parancsnoka, majd az Egyesült Államok hadseregének vezérkari főnöke, később pedig az európai NATO-haderők főparancsnoka volt. 1952-ben győzött a választásokon, s ő lett az Egyesült Államok 34. elnöke, egyébként az első texasi, aki erre a magas méltóságra jutott. 1956-ban újraválasztották.

– 25 éve hunyt el EUGÉNE IONESCO francia író. Román származású volt, de szinte egész életében Franciaországban élt, s eredetileg nem akart drámaíró lenni. Első drámáját is túl a harmincon írta, de A kopasz énekesnő című darabja egyben leghíresebb műve is, hazánkban is többször bemutatták. Főként ezen drámája miatt tartják az abszurd dráma egyik megalapítójának is.

– 15 éve hunyt el Sir PETER USTINOV angol színész és rendező. Tizenhétévesen már a pályán volt, s még nem volt húsz, amikor saját revüt nyitott a londoni Ambassador Színházban. A legjelesebb brit színházi művészek egyike, világszerte persze főként filmjei révén ismert. Nagyszerű alkotások sorában játszott főszerepet, hozzánk is eljutott közülük a Quo vadis, a Nyaraló gyilkosok, a Halál a Níluson, a Feketeszakáll szelleme, a 80 nap alatt a Föld körül, valamint a Spartacus és A Topkapi kincse, mely két utóbbiért megkapta az Oscar-díjat. Egyébként egyike azon kevés színészeknek, akiket az angol királynő lovaggá ütött.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves REVICZKY GÁBOR színész, a Talpuk alatt fütyül a szél, Az erőd, az Ajándék ez a nap, a Circus maximus, a Nyom nélkül, az Egymásra nézve, a Tüske a köröm alatt, a Miss Arizona, a Roncsfilm, A három testőr Afrikában, A miniszter félrelép, a Csiniba, a 6:3, a Zimmer Feri, az Ámbár tanár úr és a Valami Amerika című film szereplője. (A továbbiakat lásd külön posztban!)

– 70 éves JOSEPHINE CHAPLIN amerikai színésznő, a Canterbury mesék és a Pulyka parázson című film szereplője, Charlie Chaplin lánya.

– 90 éves TASS OLGA tornásznő, az 1954-es világbajnokságon és az 1956-os olimpián aranyérmet szerzett kéziszer csapat tagja, mesteredző, az olimpiai bajnok vízilabdázó, Lemhényi Dezső özvegye. Ma ünnepel még:

– LADY GAGA /Stefani Joanne Angelina Germanotta/ (1986) Oscar-díjas amerikai énekesnő, egyebek mellett a Poker Face, a Paparazzi, a Bad Romance, az Alejandro és a Born This Way című dal előadója, a Csillag születik című filmzenei albumával az idei Grammy- és Oscar-díj egyik kitüntetettje.

– JULIA STILES (1981) amerikai színésznő, Az ördög maga, a Wicked, a 10 dolog, amit utálok benned, a Rád vagyok kattanva és A Bourne-rejtély című film szereplője.

– BARBARA WUSSOW (1961) német színésznő, A klinika című népszerű filmsorozatban Elke nővér alakítója, a filmben Brinkmann professzor menye, valójában a főorvost alakító színész, a már elhunyt Klausjürgen Wussow lánya.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.