Mai évfordulóink – 2019. március 31.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. március 31., vasárnap

a Nap kél 6.26, nyugszik 19.12 – a Hold kél 4.39, nyugszik 14.08 órakor
ma hajnalban térünk át a nyári időszámításra –

mottó: “Érdemeld ki álmaidat.” Octavio Paz

– Árpád napja. Régi magyar személynév, hiszen legendás fejedelmünket is így hívták. Az iránta való tisztelet miatt azonban sokáig szinte nem viselte senki, csak a XIX. században kezdték venni a bátorságot ükapáink, hogy gyermekeiket e névre kereszteljék. Ma Ákos, Béni, Benjámin és Kornélia nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha ma ünnepelnek.

– A görög egyházban ma Szent Hipát püspökre és Szent Hipát atyára emlékeznek. Két külön személyről van szó. Hipát püspök a paphlagóniai Gangrában élt, és szent életéért Istentől csodatévő erőt kapott. Amelynek segítségével aztán betegeket gyógyított, még a bizánci császár is udvarába hívta. Visszatérve eretnek útonállók támadásának esett áldozatul 326-ban, de utolsó szavaival is ellenségeiért imádkozott. Később sírjánál is sok csodás gyógyulás történt. Hipát atya viszont Konstantinápolyban, majd a Rufin kolostorban élt, ám ő is sok csodát tett. Negyven évig volt szerzetes, s a rendház elöljárójává is megválasztották. 446-ban hunyt el.

Ma: – Ma van Málta nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 500 éve született II. HENRIK francia király. (Lásd itt!)

– 105 éve született OCTAVIO PAZ Nobel-díjas mexikói író és költő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 520 éve született IV. PIUS pápa. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 85 éves RICHARD CHAMBERLAIN amerikai színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 65 éves GULYÁS DÉNES operaénekes, a Bánk bán operafilmben Ottó alakítója, a Pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatója

– 80 éves VOLKER SCHLÖNDORFF Oscar-díjas német filmrendező, Az ifjú Törless, a Katharina Blum elvesztett tisztessége, A bádogdob, a Swann szerelme, A szolgálólány meséje, A rémkirály a Palmetto és A lövés utáni csend című film készítője.

– 50 éves VOLF KATALIN balettművésznő, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas szólistája. Ma ünnepel még:

– FACUNDO ARANA (1972) argentin színész, a nálunk is hallatlan népszerű Vad angyal című filmsorozatban Ivo alakítója.

– KASZÁS GÉZA (1957) színész, a Honfoglalás, az Európa Expressz és az S.O.S. szerelem című film szereplője.

– EWAN McGREGOR (1971) skót színész, skót színész, a Baljós árnyak és A klónok támadása című Star Wars-részekben Obi-Wan Kenobi alakítója, a Trainspotting, a Fújhatjuk, az Emma, Az élet sója, A tanú szeme, a Csőd-tömeg, a Sólyom végveszélyben, a Moulin Rouge, a Nagy hal, A sziget, a Miss Potter és Az első bevetés című film szereplője.

– CHRISTOPHER WALKEN (1943) amerikai színész, az Annie Hall, A szarvasvadász, a Ponyvaregény, az Amerika kedvencei és a Kapj el, ha tudsz című film főszereplője.

– ANGUS YOUNG (1955) skót származású ausztrál rockzenész, AC/DC együttes gitárosa.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.